Germania trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, dar fără a pune în pericol propria securitate și capacitatea de apărare a NATO, a declarat sâmbătă ministrul de finanțe Christian Lindner, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta Ucraina să câștige, dar limita responsabilității etice este punerea în pericol a propriei noastre securități și a capacității de apărare a teritoriului NATO", a declarat Lindner într-un discurs la conferința de partid de la Berlin.

"Dar ceea ce este posibil... trebuie întreprins în mod pragmatic și rapid, împreună cu partenerii noștri europeni", a spus el.

Lindner a afirmat că este în favoarea sprijinirii țării agresate cu armament greu, dar că Germania nu trebuie să devină parte a războiului: "Ucraina are nevoie de sprijin militar și, pentru a fi victorioasă, are nevoie și de arme grele".

El a respins criticile la adresa cancelarului Olaf Scholz pentru aparenta reticență a guvernului de a livra arme grele de luptă, precum tancuri și obuziere.

"Olaf Scholz este un lider responsabil care cântărește lucrurile cu atenție și ia decizii pe această bază", a declarat Lindner.

Cu o zi înainte, întrebat despre eșecul Germaniei de a livra arme grele Ucrainei, Scholz a declarat că NATO trebuie să evite o confruntare militară directă cu Rusia, care ar putea duce la un război mondial.