Autoritățile ucrainene au anunțat sâmbătă că au recucerit trei sate din apropierea Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în timp ce luptele continuă în Donbas și în sudul țării, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Forțele noastre armate ucrainene au lansat cu succes o contraofensivă ieri dimineață. După lupte crâncene, unitățile noastre au dislocat trupele rusești din Bezruki, Slatin și Prodaianka", a scris pe Telegram Oleg Sinegoubov, guvernatorul regiunii Harkov.

Dintre aceste trei orașe de la nord de Harkov, Proudianka este cel mai apropiat de granița cu Rusia, la aproximativ 15 kilometri. Potrivit guvernatorului, două persoane au fost ucise și 19 rănite în ultimele 24 de ore ca urmare a bombardamentelor rusești în regiunea sa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, chiar și orașul Harkov, care este lovit în mod regulat de artileria rusă, rămâne "parțial blocat" de forțele ruse, care își "întăresc pozițiile" la sud de oraș.

În plus, forțele rusești își continuă ofensiva în districtele Izium și Barvinkove, cu scopul de a "prelua controlul asupra rețelei feroviare", potrivit ministerului.

De asemenea, ei încearcă să încercuiască poziții întărite ale armatei ucrainene în zona de graniță dintre regiunile Donețk și Lugansk.

În regiunea Donețk, trupele rusești își "concentrează eforturile" în zona dintre Slaviansk și Kramatorsk", potrivit lui Oleksiy Arestovich, consilier al președinției ucrainene.

Iar în Lugansk, trupele ruse "continuă să atace" orașele Roubijné și Severodonetsk, capitala de facto a părții din această regiune care rămâne sub control ucrainean, potrivit guvernatorului său, Serguiï Gaidai.

În sudul țării, o altă țintă a forțelor ruse, acestea "încearcă să își continue ofensiva asupra orașului Gouliaipolie", la jumătatea distanței dintre Zaporojie și orașul port martir Marioupol, potrivit lui Arestovytch.

Există, de asemenea, o ofensivă rusă în regiunea dintre Herson, singura capitală administrativă capturată de ruși în primele zile ale invaziei, și Nikolaev, pe drumul spre Odessa.