Forțele rusești au apelat foarte mult în războiul din Ucraina la folosirea de proiectile nedirijate și care nu oferă precizia unor muniții inteligente. Mai mult, elicopterele rusești de atac au fost filmate cum foloseau proiectilele reactive nedirijate pe post de „artilerie”, trăgând în aer aparent la întâmplare, cel mai probabil pentru a păstra distanța față de ucrainenii înarmați cu lansatoare portabile sol-aer.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noi imagini apărute pe rețelele sociale arată cum un grup de elicoptere rusești de atac zboară la foarte joasă altitudine deasupra unor localități și recurg la a lansa rachete nedirijate în sus, precum lovituri de artilerie, trăgând practic la nimereală pentru că de precizie nu poate fi vorba la un astfel de atac.

Elicopterele rusești ar recurge la așa ceva pentru a păstra o distanță de siguranță față de posibila amenințare a lansatoarelor portabile sol-aer pe care ucrainenii le-au dislocat în număr mare în rândul propriilor soldați.

Rusia și folosirea excesivă a munițiilor neghidate. Elicoptere moderne, transformate în „praștii” de rachete nedirijate

Nu puțini sunt cei care au remarcat că pe perioada războiului aviația rusă s-a bazat excesiv de mult pe muniție neghidată în atacurile sale, unii concluzionând că Rusia duce lipsă de muniție inteligentă suficientă pentru o „operațiune militară specială” de o așa amploare.

Ba chiar Ministerul Apărării din Rusia, lăudându-se cu modernele sale elicoptere de atac într-un clip video arătau cum acestea angajau în luptă de la mică distanță blindate ucrainene, dar doar cu proiectilele reactive nedirijate, deși pe imagini apăreau că aeronavele aveau asupra lor și lansatoare dedicate pentru rachete ghidate antitanc ce pot fi folosite de la distanțe mult mai mari (și mai sigure).

Citește și:

În aceste condiții au tot apărut pe internet numeroase imagini cu elicoptere rusești care trăgeau mai mult sau mai puțin la nimereală - de la joasă înălțime, înainte de a lansa proiectilele reactive nedirijate (PRND-uri), elicopterele se apleacă pe spate, iar rachetele lansate o iau în sus. Această tehnică rudimentară ar transforma practic PRND-urile în niște lovituri „de artilerie”, mărind practic raza lor de acțiune, însă diminuând sever acuratețea atacului.

Piloții ruși ar putea recurge la această tactică și de frica ucrainenilor care sunt dotați cu fel de fel de lansatoare occidentale portabile cu rachete sol-aer ce până acum au făcut ravagii printre elicopterele și dronele rusești.

Mai multe elicoptere rusești au fost filmate când au fost lovite în plin, la joasă altitudine, de astfel de rachete.

Ba chiar au apărut și imagini în care elicopterele rusești au fost doborâte din aer cu rachete ghidate antitanc...

---

Citește pe HotNews.ro LIVE-TEXT cele mai recente informații despre războiului din Ucraina, ziua 59