Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit duminică în India pentru o vizită de două zile dedicată comerțului, securității și climei, în timpul căreia se așteaptă să discute și despre neutralitatea New Delhi-ului în legătură cu războiul din Ucraina, transmite AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Vizita ei are loc în contextul în care India încearcă să găsească un echilibru între relațiile sale cu Occidentul și Rusia, care îi furnizează o mare parte din necesarul de arme și energie.

Până acum, India s-a abținut de la a condamna deschis invazia Rusiei în Ucraina și de la a se alătura votului în acest sens în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Von der Leyen se va întâlni luni cu premierul indian Narendra Modi, care a primit vizite și apeluri din partea mai multor alți lideri occidentali în ultimele săptămâni pentru a se distanța de Moscova, inclusiv a premierului britanic Boris Johnson joi și vineri.

Ea și-a început vizita duminică, adresându-se unui forum al tinerilor pe tema schimbărilor climatice, unde a felicitat India pentru obiectivul "ambițios" de a acoperi jumătate din nevoile sale energetice cu energie regenerabilă până în 2030.

"Pentru noi, europenii, (conflictul din Ucraina) este o reamintire dură a faptului că dependența noastră de combustibilii fosili ruși nu este sustenabilă", a spus ea.

"Tranziția noastră către energia regenerabilă autohtonă nu este numai benefică pentru mediu, ci devine și o investiție strategică din punct de vedere al securității", a subliniat președinta executivului european.