Marea Britanie și India au convenit vineri să intensifice cooperarea în domeniul apărării și al afacerilor în timpul unei vizite la New Delhi a lui Boris Johnson, care a declarat că un acord bilateral de liber schimb ar putea fi încheiat până în octombrie, transmite Reuters.

Boris JohnsonFoto: Gov.uk

Aflat în prima sa vizită în capitala indiană în calitate de prim-ministru britanic, Johnson a discutat cu omologul său indian Narendra Modi despre modalitățile de stimulare a legăturilor de securitate cu India, care cumpără mai mult de jumătate din echipamentele sale militare din Rusia.

Cu toate acestea, ministrul indian de externe a declarat că Johnson nu a exercitat presiuni asupra lui Modi cu privire la poziția New Delhi privind invazia Rusiei în Ucraina.

"Prim-ministrul Johnson și-a împărtășit perspectiva sa asupra acesteia, prim-ministrul Modi a împărtășit-o pe a noastră - care este că războiul dintre Rusia și Ucraina ar trebui să se încheie imediat. Nu a existat niciun fel de presiune", a declarat Harsh Vardhan Shringla.

India s-a abținut de la un vot al Națiunilor Unite care a condamnat invazia și, spre deosebire de Marea Britanie și alte națiuni occidentale, nu a impus sancțiuni Moscovei.

"Am avut discuții minunate care au consolidat relația noastră din toate punctele de vedere", a declarat Johnson la o conferință de presă comună cu Modi în ultima zi a vizitei sale de două zile.

"Am convenit asupra unui parteneriat nou și extins în domeniul apărării și securității, un angajament de zeci de ani care nu numai că va forja legături mai strânse între noi, dar va sprijini obiectivul dvs. Produs în India", a spus el, referindu-se la programul lui Modi privind producția internă.