ONU a cerut duminică un armistițiu "imediat" la Mariupol pentru a permite evacuarea celor aproximativ 100.000 de civili încă blocați în acest port ucrainean controlat aproape în întregime de armata rusă, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avem nevoie de o pauză în lupte chiar acum pentru a salva vieți. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât mai multe vieți vor fi în pericol. Trebuie să li se permită evacuarea acum, astăzi. Mâine va fi prea târziu", a declarat coordonatorul ONU în Ucraina, Amin Awad, într-un comunicat.

Kievul a transmis duminică dimineață că forțele rusești continuă să bombardeze orașul de la Marea Azov, care se află sub asediul armatei ruse de la începutul lunii martie, inclusiv uzina siderurgică Azovstal, ultimul punct de rezistență al luptătorilor ucraineni.

Acest nou apel al ONU intervine după ce o tentativă de evacuare a eșuat sâmbătă, ucrainenii considerându-i pe ruși responsabili de acest eșec.

Crucea Roșie a spus că este profund îngrijorată de situația din Mariupol

”Este nevoie urgentă de acces umanitar imediat și neîngrădit pentru a permite trecerea voluntară în siguranță a mii de civili și a sute de răniți în afara orașului, inclusiv din zona uzinei Azovstal.

Fiecare zi, fiecare oră care trece are un cost uman teribil.

În calitate de intermediar neutru și imparțial, Crucea Roșie este pregătită să ajute părțile implicate în conflict să convină asupra unor aranjamente practice și viabile pentru a asigura evacuarea voluntară a celor care au nevoie.

Echipele sunt la fața locului pentru a facilita operațiunile de trecere în siguranță de îndată ce se ajunge la un astfel de acord și se oferă garanții de securitate”, a spus, într-un comunicat, Comitetul Internațional al Crucii Roșii