Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive de-a lungul mai multor axe, chiar dacă abia au finalizat mutarea în est a trupelor retrase de lângă Kiev și au continuat redislocarea unor forțe de la Mariupol către nord, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza publicată în noaptea de sâmbătă spre duminică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rușii nu și-au luat răgaz pentru a reface trupele mutate de lângă Kiev sau din Mariupol înainte de a le reangaja în operațiuni de luptă.

Ei nu fac o pauză în operațiunile ofensive pentru a aștepta până când vor concentra o putere de luptă copleșitoare și nu par să își grupeze forțele pe câteva axe decisive de înaintare.

Trupele de invazie continuă modelul de operațiuni pe care l-au urmat pe tot parcursul războiului: angajarea unor serii mici de unități în atacuri foarte dispersate de-a lungul mai multor axe și refuzul de a accepta pauzele operaționale necesare pentru a stabili condițiile pentru operațiuni decisive.

O ofensivă rusă masivă, puțin probabilă

Forțele rusești au angajat până acum doar câteva grupuri tactice de batalioane (BTG) în operațiuni ofensive în diferitele lor sectoare și ar putea totuși să lanseze o operațiune ofensivă masivă.

Evaluăm că o astfel de operațiune este puțin probabilă, având în vedere modelele observate și limitările inerente ale puterii de luptă reale disponibile în trupele care au luptat din greu și au suferit multe pierderi, precum și provocările observate în ceea ce privește comanda și controlul la nivel de regiment/brigadă și divizie.

Este posibil ca rușii să rezolve sau să încerce să rezolve unele dintre aceste probleme și să lanseze în curând o ofensivă într-o formă nouă și mai bine coordonată, dar acest lucru rămâne puțin probabil.

Nu e clar ce vor să facă trupele de invazie pe axa Izium-Donețk

Obiectivele ofensivei rusești din jurul axei Izium-orașul Donețk sunt neclare. Este posibil ca forțele lor să încerce să ajungă la drumul Izium-Debaltseve de-a lungul a două sau mai multe axe pentru a încercui o mare concentrare de forțe ucrainene și zone locuite.

Oficialii ucraineni au sugerat la 23 aprilie că forțele rusești din apropierea Rubizhne și Popasna ar putea încerca să încercuiască zona Severodonetsk-Lysychansk, mai degrabă decât să urmărească o învăluire mai profundă.

Este prea devreme pentru a evalua probabilitatea acestei direcții de acțiune rusești sau probabilitatea de succes a acesteia.

Concluzii-cheie din analiza făcută de Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești și-au continuat presiunea asupra combinatului Azovstal din Mariupol.
  • Trupele retrase de lângă Kiev reintră în luptă în estul Ucrainei.
  • Forțele ruse din jurul Mariupol se redistribuie în apropierea orașului Donețk și este probabil să intre din nou în luptă în curând, fără odihnă sau refacere.
  • Rusia a continuat să desfășoare ofensive terestre la scară mică în mai multe puncte de-a lungul frontului, de la Izium până în regiunea Zaporojie.