Rusia a blocat site-ul american de șah Chess.com, la cererea Procuraturii Generale a Rusiei, după ce acesta a publicat două articole despre situația din Ucraina, calificându-le drept "informații false", potrivit AFP.

Jocul de sahFoto: chess.com

Site-ul Chess.com se află acum pe lista site-urilor blocate în Rusia, disponibilă duminică pe site-ul autorității ruse de supraveghere a telecomunicațiilor, Roskomnadzor.

Accesul a fost restricționat, la cererea Procuraturii Generale, la două pagini Chess.com care conțineau articole critice la adresa operațiunii rusești din Ucraina, potrivit agențiilor de presă rusești.

Dar cum Chess.com folosește protocolul HTTPS, întregul site a devenit inaccesibil în Rusia după blocarea acestor două pagini, potrivit aceleiași surse.

Duminică după-amiază era imposibil de accesat site-ul Chess.com în Rusia, notează AFP.

Forumul cu sediul în SUA se mândrește cu peste zece milioane de partide de șah online pe zi. De asemenea, organizează turnee internaționale și are 200 de angajați în 35 de țări care lucrează în mod virtual.

Într-unul dintre articolele în cauză, administrația site-ului Chess.com a condamnat ofensiva rusă din Ucraina din 24 februarie.

Din acest motiv, site-ul i-a interzis șahistului rus Serghei Karjakin, care a jucat împotriva norvegianului Magnus Carlsen în 2016 pentru titlul de campion mondial, să participe la turneele online de pe Chess.com.

Linkul pentru cel de-al doilea articol critic la adresa ofensivei rusești din Ucraina a apărut pe Chess.com în locul steagurilor Rusiei și Belarusului în timpul transmisiunilor turneului de șah.

Karjakin, care a fost deja suspendat la sfârșitul lunii martie pentru șase luni din toate competițiile internaționale din cauza susținerii sale pentru operațiunea rusă din Ucraina, a cerut la 16 aprilie blocarea site-ului Chess.com în Rusia, denunțând "opțiunea sa antirusească" și "articolele sale de propagandă insultătoare".

Duminică, el a salutat decizia Roskomnadzor într-un mesaj postat pe Telegram.

"Este aceasta o mare pierdere pentru utilizatorii vorbitori de limbă rusă? După părerea mea, nu", a declarat Serghei Karjakin, în prezent al 18-lea jucător din lume.

"Încă o dată am devenit martori ai situației în care platformele occidentale își pierd audiența rusă din cauza propriei rusofobii", a adăugat el.

Mai multe rețele de socializare, precum Twitter, Facebook și Instagram, au devenit inaccesibile în Rusia, iar zeci de site-uri media au fost blocate de la începutul ofensivei rusești în Ucraina.

În conformitate cu legile adoptate recent, publicarea de informații despre conflict pe care autoritățile le consideră false se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.