Ucraina i-a propus Rusiei să poarte discuții lângă vastul complex metalurgic Azovstal din orașul Mariupol, situat în sud-estul țării, unde luptătorii și civilii ucraineni sunt încă prinși într-o rezistență disperată într-un oraș devastat aflat în mare parte sub control rusesc, a declarat duminică președinția ucraineană, potrivit AFP.

Uzina Azovstal - ultimul bastion al apararii ucraineneFoto: Maximilian Clarke / Zuma Press / Profimedia Images

"I-am invitat pe ruși să organizeze o sesiune specială de discuții chiar lângă Azovstal", a declarat într-o conferință un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovich, precizând că "așteaptă răspunsul" delegației ruse.

Mai devreme în cursul zilei, un alt consilier al președinției ucrainene, Mikhaïlo Podoliak, a reamintit pe Twitter că Kievul cere "un armistițiu" la Mariupol pentru Paștele ortodox sărbătorit duminică, "un coridor umanitar imediat pentru civilii" blocați în acest oraș-port și "un acord pentru negocieri speciale în vederea schimbului de prizonieri militari".

Uriașa fabrică Azovstal este simbolică, deoarece reprezintă rezistența acerbă a ucrainenilor în fața armatei ruse, care a fost jefuită de forțele Moscovei de la începutul lunii martie și este acum aproape complet distrusă.

Luptătorii ucraineni sunt în continuare cantonați acolo, cu puțină hrană și muniție, cu "aproximativ o mie de civili, femei și copii" și "sute de răniți", potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Omologul său rus, Vladimir Putin, a cerut predarea ultimilor combatanți, solicitând armatei sale să asedieze "zona în așa fel încât să nu treacă nici măcar o muscă".

Rusia afirmă că vizează "controlul total" asupra sudului Ucrainei și a regiunii Donbass (est), pentru a avea o punte terestră către Crimeea (sud) anexată de Moscova în 2014.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat vineri că negocierile dintre Kiev și Moscova în vederea soluționării conflictului sunt "în impas", fără progrese evidente în ultimele discuții purtate prin videoconferință.

Săptămâna trecută, Kievul a declarat că discuțiile cu Moscova sunt "extrem de dificile".