Șefii diplomației și ai apărării americane sunt așteptați duminică la Kiev, la exact două luni de la începutul invaziei rusești în Ucraina și în timp ce țara sărbătorește cu tristețe Paștele ortodox, potrivit AFP.

Antony Blinken şi Lloyd AustinFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Vizita la Kiev a secretarului de stat Antony Blinken și a secretarului apărării Lloyd Austin - despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că vin pentru a discuta, printre altele, despre livrările de arme americane către Ucraina - este prima vizită a liderilor americani de la începutul conflictului, la 24 februarie. Ea vine după cele ale mai multor lideri europeni din ultimele săptămâni.

"Salvați-i pe toți ucrainenii", a spus Zelenski într-un mesaj de Paște duminică. El a făcut apel la judecata lui Dumnezeu, enumerând o listă lungă de locuri, printre care Bucha, Irpin și Borodianka, unde Kievul acuză forțele ruse de comiterea de atrocități împotriva civililor.

"Inimile noastre sunt pline de furie arzătoare, sufletele noastre sunt pline de ură arzătoare pentru invadatori și pentru tot ceea ce au făcut", a continuat el. "Nu lăsați furia să ne distrugă din interior (...). Transformați-o într-o forță benefică pentru a învinge forțele răului„, a adăugat el.

Vizita lui Blinken și a lui Austin are loc în contextul în care luptele grele continuă în estul și sudul Ucrainei, umbrind ceremoniile pentru principala sărbătoare creștină, pentru care au existat apeluri repetate la un armistițiu, dar fără succes. Papa Francisc și-a reînnoit duminică apelul pentru un armistițiu în lupte și pentru oprirea atacurilor asupra "populațiilor epuizate".

În mica biserică din Liman (est), sub tirul regulat al obuzelor rusești, aproximativ cincizeci de civili s-au adunat în zori, în timp ce se auzea zgomotul artileriei.