Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a spus sâmbătă că încearcă să obțină eliberarea mai multor membri ai personalului Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) care au fost reținuți în estul Ucrainei, transmite Reuters.

DonbasFoto: Profimedia Images

"OSCE este extrem de îngrijorată de faptul că o serie de membri ai misiunii naționale SMM au fost privați de libertate în Donețk și Luhansk. OSCE utilizează toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea personalului său", a transmis biroul său de presă, fără a oferi mai multe detalii.

Într-o alocuțiune ținută vineri în fața celor 157 de membri ai organismului, ambasadorul adjunct al Marii Britanii la OSCE, Deirdre Brown, a criticat Rusia pentru refuzul de a prelungi misiunea SMM în Ucraina după luna martie.

"Și acum am primit rapoarte alarmante potrivit cărora forțele sprijinite de Rusia în Donbas amenință personalul, echipamentele și sediile misiunii și că forțele rusești au luat în captivitate membri ai personalului SMM", a declarat Brown în alocuțiunea sa.

OSCE a anunțat în martie că a evacuat aproape 500 de membri ai misiunii internaționale din Ucraina.

Începând cu 1 aprilie, SMM a trecut la un rol administrativ pentru a asigura siguranța și securitatea membrilor misiunii și a bunurilor pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv în zonele care nu se află sub controlul guvernului, a anunțat biroul de presă al OSCE.

SMM a continuat să asiste personalul național rămas în Ucraina în încercarea de a se reloca în zone mai sigure.

"Contactele cu membrii naționali ai misiunii continuă zilnic, inclusiv pentru a afla unde se află și pentru a-i asista, în măsura în care este posibil, în cazul în care aceștia decid să se relocheze", a adăugat acesta.