Premierul bulgar Kiril Petkov a lansat o campanie publică cerându-le cetășenilor să doneze salariul pe o lună unui fond pentru guvernul ucrainean, potrivit Euractiv. Apelul vine în cotextul în care Bulgaria este una dintre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul declanșat de Rusia, opoziția venind din partea socialiștilor care fac parte din coaliţia de guvernare.

Kiril PetkovFoto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • „Cer fiecărui cetăţean bulgar care vrea cu adevărat să ajute Ucraina să doneze un salariu, ca mine. Vorbele sunt uşoare, faptele sunt dificile, este timpul ca postările pe Facebook să devină fonduri pentru Ucraina", a scris Petkov pe Facebook.

Apelul său vine în contextul dezacordurilor din interiorul coaliţiei de guvernare de la Sofia în legătură cu posibilitatea ca Bulgaria să trimită arme Ucrainei.

Socialiştii sunt singurul partid de la guvernare care se opune trimiterii de arme. Lidera socialiştilor, Kornelia Ninova, care este şi vicepremier, a ameninţat chiar că va părăsi coaliţia guvernamentală dacă se insistă pe ideea trimiterii de arme pentru ucraineni.

Kiril Petkov - un om de afaceri format în SUA şi care a creat anul trecut împreună cu fratele său un nou partid cu mesaj anticorupţie, ce a obţinut un rezultat surprinzător de bun la a doua serie de alegeri anticipate din noiembrie şi a ajuns astfel şef al guvernului - a explicat că trimiterea de ajutor militar în Ucraina presupune unitate socială şi politică şi că va continua să încerce ajungerea la un consens.

  • „Ajutorul militar nu este în mod obligatoriu în una dintre cele două extreme - nu înseamnă doar proiectile sau căşti. Haideţi să înţelegem nevoile reale ale Ucrainei şi, ca o coaliţie informată, să ne unim în jurul nevoilor concrete importante în spatele cărora putem sta toţi unţi.
  • 'Până ajungem la acest consens politic, ca cetăţeni ai Bulgariei care cred că nimeni în Europa nu are dreptul de a-şi ataca vecinii şi a ucide civili, suntem liberă să alegem să ajutăm Ucraina financiar pentru a achiziţiona muniţii", a mai spus premierul bulgar.

„Nu suntem o ţară pentru selfie-uri tragice"

În urmă cu câteva zile, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat liderii străini să vină în Ucraina doar dacă sunt pregătiţi să ofere asistenţă concretă pentru apărarea acestei ţări: "Nu suntem o ţară pentru selfie-uri tragice".

De asemenea, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a fost în Bulgaria săptămâna trecută, întâlnindu-se și cu preşedintele bulgar Rumen Radev, considerat un simpatizant al Rusiei.

În declaraţiile date după întrevederea cu ministrul ucrainean, preşedintele bulgar s-a limitat să asigure că ţara sa va continua să ofere „sprijin total Ucrainei în funcţie de posibilităţile noastre'', amintind că Bulgaria a primit peste 91.000 de refugiaţi ucraineni şi a oferit Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 1,5 milioane de euro.

„Încă o dată, insistăm să se pună capăt cât mai repede acestui război fără sens între două popoare slave frăţeşti'', a mai spus preşedintele Radev, vorbind în faţa presei alături de Kuleba.

Acesta din urmă a răspuns că sentimentele frăţeşti între ruşi şi ucraineni vor deveni istorie după agresiunea rusă.

„După ce Rusia a atacat Ucraina, foarte puţini vor mai putea numi fraţi popoarele rus şi ucrainean, doar dacă nu vă referiţi la Cain şi Abel'', i-a replicat Kuleba lui Radev, făcând trimitere la personajul biblic care şi-a ucis fratele.