​Un tribunal de la Moscova a amendat organizația non-profit Wikimedia cu 3 milioane de ruble (circa 40.000 de dolari) pentru șapte articole Wikipedia referitoare la invazia rusă în Ucraina, evenimentele din Bucha și bombardarea spitalului și teatrului din Mariupol.

WikipediaFoto: PictoKraft / Alamy / Profimedia Images

Amenda vine după refuzul de a elimina articolele, la cererea trimisă companiei de procurorul general adjunct al Federației Ruse, Anatoly Razinkin, scrie Tass.

Este pentru prima dată când Wikimedia este este sancționată în temeiul articolului din Codul penal privind informațiile false referitoare la „operațiunea specială din Ucraina”.

Potrivit unui reprezentant Wikimedia, cererea de a elimina toate articolele este nerezonabilă, fiind suficient să se adăuge și punctul de vedere opus, care este în concordanță cu principiile libertății de exprimare.

Cu toate acestea, instanța a constatat că organizația e vinovată și a aplicat amenda de 3 milioane de ruble. În plus a mai aplicat o amendă de 2 milioane pentru două articole care au fost considerare a conține informații despre metodele de fabricare a explozibililor.

Wikimedia este o organizație non-profit care întreține infrastructura pentru a derula o serie de proiecte multilingve, incluzând Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks etc. Wiki este o aplicație web ce permite utilizatorilor să adauge conținut și să păstreze propriile lor versiuni succesive, la fel ca pe un forum Internet, dar permite și oricui altcuiva să modifice conținutul.

Wikipedia este o enciclopedie cu peste 10 millioane de articole în 264 limbi.