O a treia groapă comună a fost descoperită lângă Mariupol, a declarat marți pentru televiziunea ucraineană primarul orașului asediat, Vadym Boichenko, citat de CNN. El a mai spus că localnicii ar fi obligați de către soldații ruși să participa la îngroparea cadavrelor, în schimbul hranei.

Mariupolul in a doua zi de Paste Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Pe lângă gropile comune descoperite în satele Manhush și Vînohradne, „acum vedem că mai există una”, a spus Vadym Boichenko.

Noi imagini din satelit au arătat o groapă comună în orașul Starîi Krîm (raionul Kirovske, Crimeea), cu tranșee excavate pe teritoriul unui cimitir, potrivit canalului Telegram al autorităților locale.

Tranșeele ar fi apărut în 24 martie, după ce localitatea a fost ocupată de ruși, și aveau aproximativ 60 până la 70 de metri lungime, conform consiliului local citat de CNN.

Până în 7 aprilie, conform noilor imagini, o parte din tranșee au fost acoperite, iar zona în care erau înhumate cadavre a crescut la peste 200 de metri.

Localnicii, obligați de ruși să participe la îngroparea celor uciși - primar

Primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a acuzat forțele ruse că au implicat populația locală în înmormântări în masă în schimbul hranei.

Potrivit acestuia, soldații ruși le-ar fi spus localnicilor că trebuie să muncească dacă vor hrană și apă.

"Acum nu există suficient ajutor umanitar în Mariupol, așa că oamenii sunt forțați să o facă”, a spus primarul.

Boicenko a afirmat din nou că aproximativ 20.000 de locuitori din Mariupol ar fi fost uciși de la începutul invaziei ruse.

"Situația de la Mariupol rămâne extrem de dificilă. Artileria inamică bombardează fortăreața noastră Azovstal, unde sunt adăpostite trupele și civilii ucraineni. Sunt femei și copii înăuntru. Este necesară încetarea focului pentru a începe evacuarea. Din păcate, nu există încetare a focului. "Oamenii rămân fără mâncare, aproape că nu există apă potabilă. Aceasta este o catastrofă umanitară", a spus Boichenko.

Pe 21 aprilie, HotNews scria despre groapa comună aflată lângă un cimitir existent în satul Manhush, la 20 de kilometri vest de Mariupol. Rusia a ascuns dovezile crimelor sale „barbare” de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, declara atunci primarul orașului.

-----------------------