Olanda va furniza Kievului "un număr limitat" de obuziere autopropulsate blindate Panzerhaubitze 2000, a confirmat marți guvernul, în timp ce forțele rusești continuă să facă progrese în estul Ucrainei potrivit AFP.

Panzerhaubitze 2000Foto: Ministerul Apărării din Olanda

Panzerhaubitze sunt "cea mai grea artilerie" a armatei olandeze, potrivit Ministerului Apărării, și pot trage asupra unor ținte inamice aflate la o distanță de până la 50 de kilometri.

Soldații ucraineni vor fi instruiți în utilizarea acestora de către Germania. Potrivit agenției olandeze de presă ANP, aceasta va garanta transportul artileriei în termen de o lună.

"Este exact ceea ce Ucraina spune că are nevoie acum", a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, citat de ANP.

Ministrul a declarat că instruirea în utilizarea lor ar putea dura "săptămâni sau chiar luni", dar a subliniat că, chiar și după război, armele vor fi de mare importanță pentru armata ucraineană, potrivit ANP.

Cu toate acestea, au existat critici în Olanda cu privire la livrarea obuzierelor. Acest lucru ar putea avea consecințe asupra capacității de desfășurare și eficienței armatei olandeze, potrivit lui Niels van Woensel, președintele Asociației Ofițerilor Olandezi.

Deși Olanda nu are nevoie de toate obuzierele pe care le are în depozit, "este important pentru propria noastră capacitate de desfășurare să le avem în stoc", a declarat Van Woensel pentru ANP.

Berlinul va autoriza livrarea de vehicule blindate "Gepard"către Ucraina, a mai anunțat marți ministrul german al apărării, în cadrul unei reuniuni găzduite de Statele Unite la baza americană de la Ramstein, în vestul Germaniei.

Blindate Gepard pentru lupta anetiaeriana Foto: Fortele Terestre Romane

Această decizie reprezintă un punct de cotitură major în politica prudentă urmată până acum de Germania în ceea ce privește sprijinul militar acordat Kievului.

Franța a anunțat deja că trimite tunuri Cesar cu o rază de acțiune de 40 de kilometri, iar Marea Britanie a donat rachete antiaeriene Starstreak și blindate.