Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a spus, marți, că nivelul de radioactivitate la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina este „în intervalul normal”, scrie AFP. Rafael Grossi a mers marți la fața locului pentru verificări după ce soldații ruși au ridicat nori de praf radioactiv în Pădurea Roșie. Verificările au loc la exact 36 de ani de la cel mai mare accident nuclear civil din istorie.

Avertisment privind radiațiile din Pădurea Roșie de lângă CernobîlFoto: Dreamstime

NOTĂ: Prima versiune a știrii AFP era că „Nivelul de radioactivitate la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina este „anormal””, citându-l pe același Rafael Grossi. Ulterior, știrea a fost corectată.

„Nivelul de radioactivitate este, aș spune, normal”, a spus Grossi reporterilor de la fața locului, după ce fosta centrală nucleară a care a fost ocupată de armata rusă între 24 februarie și 31 martie.

„Nivelurile (de radioactivitate) au crescut în anumite momente când rușii aduceau echipamente grele în zonă și când au plecat”, a spus Grossi reporterilor fără a oferi cifre precise, asigurând că experții de la agenția ONU monitorizează situația „în fiecare zi".

Puțin mai devreme, șeful AIEA considerase „absolut anormală” și „foarte, foarte periculoasă” ocuparea sitului Cernobîl de către armata rusă.

Grossi este însoțit la fața locului de o echipă de experți „pentru a livra echipamente vitale” (dozimetre, costume de protecție etc.), efectuează „verificări radiologice și de altă natură”.

Acești experți trebuie să „repare sistemele de monitorizare la distanță, care au încetat să transmită date către sediul central” al AIEA din Viena (Austria) la scurt timp după începerea războiului, a spus el.

Situată la 150 de kilometri nord de Kiev, la granița cu Belarus, centrala nucleară de la Cernobîl s-a confruntat, încă de la începutul ocupării sale de către ruși, cu întreruperi a rețelelor de electricitate și comunicații.

Ucraina are în funcțiune 15 reactoare în patru centrale aflate în activitate, pe lângă depozitele de deșeuri precum cel al centralei de la Cernobîl. Cea mai mare centrală nucleară este cea situată în Energodar, în apropiere de orașul Zaporojie, lovită marți de două atacuri cu rachete rusești, susțin ucrainenii.

Un reactor de la Cernobîl a explodat în 1986 contaminând o mare parte din Europa, dar în special Ucraina, Rusia și Belarus. A devenit o „zonă de excludere”, întrucât teritoriul, pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei, este încă puternic contaminat și este interzisă locuirea permanentă acolo.

Soldații ruși au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie după ce au trecut fără echipamente de protecție prin zonă cu vehicule grele, ridicând nori de praf radioactiv.

„Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum aflat chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie”, a spus un angajat al centralei care a lucrat în perioada ocupației ruse.

"Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite", a spus sursa.

Șapte autobuze cu soldați ruși care ar fi avut sindromul iradierii acute au ajuns ulterior la un spital din Belarus.

Pădurea roșie, zonă interzisă și pentru angajații centralei

Zona împădurită care acum este supranumită Pădurea roșie a fost numită așa după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.