Diplomații americani s-au întors astăzi în Ucraina pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, relatează CNN, citând surse familiare cu chestiunea. Cu toate acestea, diplomații nu vor rămâne decât pentru o zi, urmând să își sporească vizitele.

Orașul Liov, lovit cu rachete de ruși (imagine de arhiva)Foto: Yuriy Dyachyshyn / AFP / Profimedia Images

Diplomații au trecut granița spre Ucraina din Polonia și au călătorit în orașul de vest Liov pentru o excursie de o zi, potrivit sursei.

Vizita vine după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că SUA vor trimite diplomați în țară începând cu această săptămână.

Diplomații americani vor merge pe teritoriul Ucrainei doar pentru vizite de o zi

Departamentul intenționează să reevalueze în mod constant situația de securitate pentru vizite de o zi ale diplomaților în Liov, a spus sursa.

Departamentul reexaminează, de asemenea, situația de securitate din Ucraina într-un mod mai larg, după ce Rusia a bombardat luni cinci gări din centrul și vestul Ucrainei. Atacurile care au zguduit gările au avut loc la doar câteva ore după ce Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin și-au încheiat vizita la Kiev.

„Tacticile brutale ale Kremlinului și indiferența totală față de viața umană sunt îngrozitoare. Acesta este cel mai recent exemplu de atacuri care au ucis civili și au distrus infrastructura civilă în războiul brutal al guvernului rus împotriva Ucrainei”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, întrebat despre recentele bombardamente și despre planul de a trimite diplomații americani înapoi în țară.

„Așa cum a spus secretarul, diplomații americani se vor întoarce în Ucraina în această săptămână. Reevaluăm și evaluăm în mod constant situația de securitate în vederea reluării operațiunilor Ambasadei Kiev cât mai curând posibil pentru a facilita sprijinul nostru guvernului și poporului Ucrainei, în timp ce aceștia își apără cu curaj țara”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În timp ce diplomații americani merg la Liov pentru excursii de o zi pentru a nu călători cu trenurile, au spus sursele, trenurile sunt o un punct critic în lupta ucraineană, deoarece este o modalitate prin care echipamentele militare noi ajung în Ucraina.

„Dacă ești pe pământ ucrainean, nu este sigur pentru nimeni. În cele din urmă, vom aștepta cu nerăbdare să avem diplomați înapoi în ambasadele lor”, a spus Vladimir Kliciko marți.

Președintele american Joe Biden a numit-o luni pe Bridget Brink drept noul ambasador al SUA în Ucraina.

Noul ambasador este în prezent ambasador al SUA în Slovacia și este diplomat de 25 de ani.

Casa Albă a adăugat că „deceniile de experiență ale lui Brink o fac să fie în mod unic potrivită pentru acest moment din istoria Ucrainei”.