Propunerea Bruxelles-ului de a suspenda timp de un an toate tarifele pentru produsele ucrainene importate în UE va "sprijini la maximum activitatea economică", a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Acest lucru ne va permite să susținem la maximum activitatea economică în Ucraina și să ne păstrăm producția națională", a declarat Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram.

Propunerea mai trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre ale UE.

Comisia Europeană a propus miercuri suspendarea pentru un an a tuturor taxelor vamale pentru produsele ucrainene importate în UE, pentru a susține economia țării atacate de Rusia.

„Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei afectează grav economia ucraineană. am dicutat cu președintele Zelensky despre modalități de susținere a economiei, dincolo de asistența macrofinanciară și granturile pe care le oferim. Amândoi suntem de acord asupra importanței unei suspendări rapide și ample a taxelor de import pentru a stimula economia Ucrainei. Pasul pe care îl facem astăzi răspunde acestui apel. Acesta va facilita foarte mult exportul de bunuri industriale și agricole ucrainene către UE. Continuăm să fim alături de Ucraina în aceste vremuri cumplite”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Marea Britanie a anunțat deja luni că va ridica tarifele vamale pentru produsele importate din Ucraina.

___