Agenția pentru Energie a Uniunii Europene (AEM) a anunțat miercuri o depreciere de 4,1 miliarde de dolari a proiectului Arctic LNG 2, proiectul privind gazul lichefiat devenind incert din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de la invazia sa în Ucraina, potrivit AFP.

Conducte de gaze in peninsula YamalFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Ca urmare, TotalEnergies a decis să constituie un provizion de 4,1 miliarde de dolari la 31 martie pentru Arctic LNG 2, a precizat grupul într-un comunicat.

  • Grupul francez deține 19,4% din acțiuni la gigantul rusesc Novatek
  • deține un pachet de 20% din Yamal LNG, proiect care a fost lansat la sfârșitul anului 2017 și care a produs peste 18 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) in 2020.
  • Grupul deține, de asemenea, un pachet de 10% din Arctic LNG 2, un proiect a cărui primă livrare de GNL este programată pentru 2023.

Gigantul francez al petrolului și gazelor a decis deja la 22 martie să nu mai înregistreze rezerve pentru Arctic LNG 2 și să nu mai contribuie cu capital la proiect, "având în vedere incertitudinile pe care sancțiunile tehnologice și financiare le ridică pentru capacitatea de a finaliza proiectul în construcție".

Dar de la această dată, pe 8 aprilie, "noi sancțiuni au fost efectiv adoptate de autoritățile europene, interzicând în special exportul de pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri și tehnologii destinate lichefierii de gaze naturale în beneficiul unei companii rusești", a notat miercuri grupul.

"TotalEnergies trage consecințele a ceea ce se întâmplă. Această dispoziție de 4 miliarde de dolari arată că TotalEnergies a început să întoarcă foaia", a declarat purtătorul de cuvânt.

Gigantul proiect Arctic LNG 2, la care compania deține o participație de 10%, ar urma să facă prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din Siberia în 2023.

TotalEnergies se distanțase deja de Rusia, o țară strategică pentru companie, anunțând în martie că nu va mai achiziționa petrol, motorină și produse petroliere rusești până la sfârșitul anului. De asemenea, a anunțat că nu va mai oferi capital pentru noi proiecte în această țară.