Premierul Nicolae Ciucă a oferit, miercuri seară, câteva detalii tehnice despre vizita pe care a făcut-o în Ucraina, precizând că a fost nevoie de măsuri speciale de securitate şi de corelarea programelor tuturor liderilor care au fost implicaţi. „A fost o călătorie lungă”, a afirmat premierul, precizând că, militar fiind, a mai văzut zone de conflict, dar niciodată imaginile nu au fost atât de zguduitoare, întrucât în Ucraina atacurile au vizat clădiri rezidenţiale, notează News.ro.

Premierul Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Nicolae Ciucă a fost întrebat, miercuri seară, la TVR 1, despre condiţiile tehnice ale vizitei pe care a făcut-o în Ucraina şi a afirmat: „Nu are rost să discutăm şi să descriem condiţiile de securitate pentru că ele s-au văzut cât se poate de clar din tot ceea ce a reuşit mass-media să prezinte de la faţa locului. Pregătirea unei astfel de vizite presupune de la sine măsuri prin care trebuie corelate cel puţin două aspecte: pe de-o parte cele de protecţie a celor care merg în ţara vecină, în Ucraina, pe de altă parte este vorba de corelarea programului liderilor”.

„Elementele de detaliu din culise nu pot fi descrise pentru că este suficient să discutăm că o astfel de vizită se pregăteşte pe baza relaţiilor diplomatice la nivelul Ministerelor de Afaceri Externe şi, de asemenea, structurile de securitate implicate în tot ceea ce înseamnă planificarea şi fazarea activităţilor pe timpul duratei vizitei”, a adăugat premierul.

Acesta a explicat că a fost o călătorie lungă.

„Am ajuns cu trenul în gara din Kiev, a fost o călătorie lungă. Este cât se poate de normal să înţelegem durata şi procedurile care se derulează atât pentru transport, cât şi ulterior, pe durata desfăşurării vizitei”, a mai afirmat Ciucă.

„Stând în faţa acestor clădiri distruse, şcoli, spitale, poţi să realizezi că nimic din ceea ce presupune a se respecta în legile şi principiile armate...”

Acesta a precizat că a fost o vizită cât se poate de importantă, atât pentru oficialii din Ucraina, cât şi pentru partea română.

„Am avut posibilitatea să exprimăm sprijinul pe care ţara noastră îl acordă vecinilor noştri, atât poporului ucrainean cât şi guvernului, instituţiilor statului ucrainean în acest efort - şi nu cred că greşesc dacă îl numesc eroic - de a-şi apăra ţara. De asemenea, pentru a putea să discutăm toate elementele de detaliu în ceea ce priveşte partea de relaţii bilaterale, şi este clar că se deschide o perspectivă în care aceste relaţii, în urma vizitei, le pot caracteriza cât se poate de bune şi pe un trend ascendent, având în vedere că situaţia va evolua şi este nevoie în continuare de sprijin”, a mai afirmat Ciucă.

Acesta a vorbit despre „dezastrul rămas în urma atacurilor şi loviturilor pe care forţele armatei ruse le-a executat în zonele rezidenţiale”.

„Imaginile sunt cât se poate de relevante şi reflectă exact ceea ce s-a întâmplat la faţa locului, dar văzându-le în realitate, dincolo de emoţie, partea personală, umană, este absolut devastatoare, pentru că stând în faţa acestor clădiri distruse, văzând şcolile, spitalele distruse, poţi să realizezi că nimic din ceea ce presupune a se respecta în legile şi principiile armate... Cariera mea este cea de militar şi am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare, iar pentru mine absolut orice minimă înţelegere faţă de o astfel de manifestare este imposibilă”, a adăugat premierul.

Acesta a precizat că militarii sunt învăţaţi, de-a lungul carierei, să evite şi să reducă la minimum pierderile colaterale.

„Să protejăm vieţile civililor, să protejăm obiectivele care fac parte din patrimoniu, care fac parte din asigurarea serviciilor normale, medicale, de învăţământ pentru populaţia civilă. Este absolut incredibil şi am susţinut la întâlnirile pe care le-am avut poziţia României de a condamna aceste atrocităţi, aceste crime de război”, a mai afirmat Ciucă.

Citește și: