Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană „cât ai pocni din degete”, dar autoritățile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul, afirmă consilierul prezidențial ucrainean Aleksei Arestovici. El mai spune că Chișinăul ar putea avea probleme mari și ar trebui să ceară și ajutorul României, pentru că „sunt același popor”, scrie deschide.md.

Soldati rusi la granita TransnistrieiFoto: Amos Chapple / Zuma Press / Profimedia Images
  • „Aici trebuie să spunem că Moldova este un vecin al nostru care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiați.
  • Astfel, ei pot veni și la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuși oficial teritoriu care aparține Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană” a declarat Arestovici.

Oficialul ucrainean a mai spus că, pe lângă Ucraina, o altă țară care poate ajuta Republica Moldova în cazul unei eventuale agresiuni militare din partea separatiștilor proruși este România.

  • „În Transnistria sunt circa 1.600 de soldați ruși, plus așa-zisa armată a regiunii, încă vreo 5.000-7.000, să spunem.
  • Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca.
  • Și cel mai bun lucru pe care-l poate face Republica Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina și România.
  • Da, România, pentru că ei de fapt sunt același popor. Există și mulți moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziția că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeași. E cert că sunt apropiați cu românii” a mai afirmat consilierul președintelui ucrainean.