​Rusia a anunțat miercuri expulzarea a opt diplomați japonezi, ca măsură de represalii pentru o decizie similară adoptată recent de Tokyo împotriva unor diplomați ruși, din cauza ofensivei militare ruse în Ucraina, informează AFP.

Sediul Ministerului rus de Externe, din Piața Smolenskaia, MoscovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Odată cu debutul acestei „operațiuni militare” pe 24 februarie, „Tokyo a luat o atitudine anti-rusă ostilă în mod deschis”, a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

MAE rus acuză autoritățile japoneze că incită la „o isterie anti-rusă” în țara lor, a cărei „apoteoză a fost expulzarea a opt diplomați ruși” la începutul lunii aprilie.

„Ținând cont de principiul reciprocității, partea rusă a cerut ca opt colaboratori diplomatici japonezi să părăsească țara noastră până pe 10 mai”, se mai precizează în comunicat.

De la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Japonia s-a alăturat sancțiunilor dure impuse de Occident Moscovei. Această ploaie de sancțiuni a fost însoțită și de expulzarea a sute de diplomați ruși de către țările occidentale.

Moscova a promis să răspundă fiecăreia dintre aceste măsuri, zeci de diplomați occidentali fiind deja expulzați de Rusia.

___