Igor Volobuev, vicepreședinte al băncii de stat Gazprombank, a declarat că a fugit din Rusia pentru a lupta alături de forțele ucrainene, devenind cel puțin al patrulea director sau oficial de top cunoscut care a părăsit brusc țara, scrie Moscow Times.

Igor Volobuev, fost vicepreședinte Gazprombank, acum luptător ucraineanFoto: Captura YouTube

Volobuev a declarat pentru site-ul de știri independent The Insider și pentru site-ul de știri de afaceri ucrainean liga.net că a părăsit Rusia pe 2 martie și s-a alăturat forțelor de apărare teritorială ale Ucrainei.

"Nu puteam să privesc de pe margine ce făcea Rusia în țara mea natală", a declarat Volobuev, care s-a născut în orașul Okhtyrka din nord-estul Ucrainei, în interviurile publicate marți seara.

"Rușii îl omorau pe tatăl meu, pe cunoscuții și prietenii mei apropiați. Tatăl meu a trăit într-o pivniță rece timp de o lună. Oamenii pe care îi cunoșteam din copilărie îmi spuneau că le era rușine cu mine", adăugat Volobuev, în vârstă de 50 de ani, ce a avut o carieră de 33 de ani în cadrul companiilor afiliate gigantului de stat Gazprom.

"Nimeni din Rusia nu știe despre [plecarea mea]", a declarat fostul director executiv.

De asemenea, Volobuev a pus sub semnul întrebării explicațiile oficiale privind asasinatele-sinucideri succesive ale fostului vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, la Moscova, și ale fostului director general al gigantului energetic Novatek, Serghei Protosenya, în Spania.

"Nu cred că acestea au fost sinucideri", a declarat el pentru liga.net, adăugând că moartea lui Avaev ar fi putut fi "înscenată pentru că poate știa prea multe".