Guvernul ucrainean a declarat miercuri că se așteaptă la "săptămâni extrem de dificile" în fața armatei ruse, care "și-a adunat deja forțele pentru o ofensivă majoră în estul" țării, o prioritate pentru Moscova, potrivit AFP.

Oleksii ReznikovFoto: Volodymyr Tarasov/UKRINFO / Sipa Press / Profimedia

"Ne așteaptă săptămâni extrem de dificile", a avertizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-o postare pe Facebook, făcând apel la ucraineni să fie "rezistenți și uniți" după mai mult de două luni de conflict cu Rusia.

"Din păcate, vom pierde mai mulți soldați înainte de a câștiga", a adăugat el, precizând că "vor fi mai multe distrugeri și răniți".

El a declarat că armata rusă, "deja conștientă de înfrângerea sa strategică, va încerca să provoace cât mai multă suferință" soldaților ucraineni, pe care i-a îndemnat să "reziste".

În cursul zilei, armata ucraineană recunoscuse un avans al forțelor ruse în estul țării, cu capturarea mai multor localități din regiunea Harkov și din Donbass.

La 18 aprilie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat începerea ofensivei rusești împotriva estului țării, unde o bună parte se află în mâinile separatiștilor pro-ruși din 2014 și care este acum obiectivul prioritar al Moscovei.

"Punerea în aplicare a acordurilor (cu țările străine), instruirea și desfășurarea logisticii necesită ceva timp", a declarat Reznikov, deși a salutat faptul că "ajutorul pentru Ucraina va crește" în zilele următoare.

Aproape toată regiunea Lugansk din estul Ucrainei a fost vizată, în ultimele 24 de ore, de atacuri de artilerie și cu rachete ale forțelor ruse, potrivit oficialilor regional citați de CNN. Orașul Sieverodonețk a fost aproape devastat în urma atacurilor, fiind bombardat și spitalul, iar o femeie internată acolo a murit.

___