Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune despre situaţia din Transnistria că este ”o provocare şi o încercare de a crea un conflict care, după toate analizele noastre, în acest moment nu are şanse să se dezvolte”: „Nu cred că există vreun fel de posibilitate de război în Republica Moldova”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat, miercuri, de jurnaliști, despre evenimentele din Transnistria, unde luni și marți au avut loc trei explozii la diferite obiective, Vasile Dîncu a susținut că este o încercare de a crea un conflict în zonă, dar că analizele arată că acesta nu va evolua.

  • „Sigur că ne îngrijorează tot ce se întâmplă în jurul țării noastre.
  • Vedem în aceste evenimente o provocare, o încercare de a crea un conflict în această zonă, care, după toate analizele noastre, în acest moment nu are șanse să se dezvolte. Republica Moldova gestionează această situație, sunt într-o situație de alarmă, dar nu văd acum o problemă”, a spus Dîncu.

Întrebat cât de aproape este Rusia de un război cu Republica Moldova, el a spus că „nu crede că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova”: „Vă amintesc că Republica Moldova este neutră din punct de vedere militar, politic, deci din acest punct de vedere, cum spun şi la noi toţi cei care îşi dau cu părarea, să fii neutru este foarte bine”.

Chestionat dacă au existat discuții și dacă există un plan ca România să trimită armament Ucrainei, Vasile Dîncu a spus că nu există astfel de discuții acum:

  • „În acest moment nu avem asemenea discuții. Noi participăm, suntem cel mai mare hub umanitar și nu avem în acest moment discuții legate de trimiterea de arme, de material letal în Ucraina”.