Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că „serviciile speciale” rusești se află în spatele seriei de explozii în Transnistria, scrie BBC.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Și consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak, şeful echipei ucrainene de negociere cu Rusia, a acuzat marți că Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană și sugerează că Moldova ar trebui să se aștepte la „oaspeți”.

Reamintim că autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc asupra unei unități militare din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova.

Presupusa explozie de la unitatea militară din apropierea Tiraspolului este a treia raportată de autoritățile din Transnistria de la începutul săptămânii după ce luni acestea au acuzat că în apropierea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol au avut loc mai multe explozii care au avariat clădirea în care se află acesta.

Republica Moldova a denunțat incidentul, afirmând că obiectivul acestuia este de a crea tensiuni legate de situația de securitate din regiunea transnistreană.

Presa de stat de la Moscova a scris marți dimineața că o a doua explozie a distrus un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă. Ministerul rus de Interne a afirmat că „persoane necunoscute” s-ar afla în spatele atacului.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirmă că exploziile sunt rezultatul unor operațiuni de tip steag fals („false flag”) menite să atragă forțele din Transnistria, o regiune învecinată cu Ucraina, în războiul declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Ministerul rus de Externe a transmis marți că „Rusia ar vrea să evite un scenariu în care Moscova ar fi nevoită să intervină în Transnistria, a scris Reuters, citând agenţia de presă RIA.

​Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău, afirmând, la finalul ședinței, că datele pe care le are la acest moment arată că intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei.

"Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară", a spus Maia Sandu, arătând că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.