Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru livrări în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom, citată de Bloomberg.

GazprombankFoto: Dreamstime

De asemenea, potrivit sursei citate, zece cumpărători europeni au deschis conturi în ruble la banca indicată de Moscova.

Chiar dacă ceilalți cumpărători resping condițiile Kremlinului, alte întreruperi după oprirea fluxurilor de gaze către Polonia și Bulgaria nu sunt probabile până în a doua jumătate a lunii mai, când trebuie efectuate următoarele plăți, a declarat sursa Bloomberg vorbind sub protecția anonimatului deoarece este vorba de chestiuni confidențiale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri acuzațiile potrivit cărora Moscova a folosit livrările de gaze naturale ca instrument de șantaj, după ce gigantul energetic rus Gazprom a întrerupt exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că anunțul Gazprom este o nouă încercare a Rusiei de a folosi gazele ca instrument de șantaj, iar UE va răspunde în mod coordonat.

Peskov a refuzat să spună câte țări au fost de acord să treacă la plata gazului în ruble, în conformitate cu decretul emis luna trecută de Vladimir Putin.

(foto articol © Rafael Henrique | Dreamstime.com)