Ambasadorul Rusiei în Irlanda a negat că a minţit în legătură cu invadarea Ucrainei de către ţara sa, scrie miercuri agenția DPA, citată de Agerpres. Cu câteva zile înainte de începerea războiului, Iuri Filatov a numit sugestia că Rusia ar invada Ucraina drept „nebunească”.

Ambasadorul Rusiei în Irlanda, Iuri FilatovFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Filatov a recunoscut miercuri seară că s-ar putea să nu fi fost conştient de cele mai recente informaţii, dar a spus că el nu a minţit.

„S-ar putea să fi existat o şansă să nu cunosc toate circumstanţele”, a declarat el.

„După cum vă puteţi imagina, nu este neapărat ca toţi ambasadorii să fie consultaţi în situaţii foarte dificile şi schimbătoare”.

„Ceea ce spun eu este, în circumstanţe, singura modalitate de a apăra Donbasul şi propriile interese strategice - a pune capăt suferinţei, care a fost realitatea timp de opt ani - prin operaţiuni militare speciale”, a adăugat el.

Iuri Filatov: „În Ucraina este o operaţiune chirurgicală”

Într-un amplu interviu acordat radio RTE, Filatov a negat că Rusia a invadat sau a provocat război Ucrainei.

„Nu este un război în sens militar. Războiul este un atac total”.

El a spus că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o operaţiune „chirurgicală”.

El a negat de asemenea informaţiile despre atrocităţi comise de trupele ruse şi a spus că ţara sa nu a fost implicată în uciderea civililor la Bucha.

El a declarat că este conştient de furia poporului irlandez în legătură cu războiul, dar a adăugat că publicul este victima propagandei.

„Ştiu că mulţi, mulţi oameni sunt supăraţi şi le înţeleg sentimentele. Nimeni nu ar fi bucuros de imaginile şi ştirile pe care le primeşte zilnic. Îi înţeleg”.

„Ei sunt obiectele unui război de propagandă. Să o spunem direct”, a declarat el.

Despre sistarea gazelor: „Nu cred că ar trebui să fie o surpriză”

Filatov s-a exprimat după ce compania energetică rusă Gazprom a întrerupt exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria, o acţiune condamnată ca „şantaj” de unii lideri occidentali.

„Nu cred că ar trebui să fie o surpriză, pentru că i-am avertizat pe toţi despre asta după ce am fost puşi în situaţia de acum când aurul şi rezervele valutare au fost practic furate”, a afirmat el.

„Nu am avut de ales decât să ne informăm clienţii că singura opţiune de a continua furnizarea de gaz este plata pentru aceste livrări în ruble”, a adăugat el.

___