Franța furnizează Ucrainei rachete antitanc Milan și tunuri Caesar pentru a o ajuta să facă față invaziei rusești, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru Ouest-France publicat vineri, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Până acum, Parisul se abținuse să precizeze tipurile de arme livrate Kievului, recunoscând abia la jumătatea lunii aprilie " donații de echipamente în valoare de 100 de milioane de euro, deja făcute" și anunțând furnizarea de "capacități militare complementare".

"Livrăm (...) echipamente substanțiale, de la Milan la Caesar, și mai multe tipuri de arme", a declarat Emmanuel Macron pentru acest cotidian, întrebat despre furnizarea de armament greu de către Europa către Ucraina.

"Cred că ar trebui să continuăm pe această cale. Bineînțeles, respectând o linie roșie care este aceea de a nu intra în cobeligeranță", a adăugat el.

Rachetele Milan au fost deja donate, tunurile Caesar vor ajunge zilele următoare

Întrebat de AFP, Palatul Elysée nu a precizat numărul de rachete Milan și de tunuri Caesar livrate, pentru a nu "da informații operaționale" care ar putea fi folosite de armata rusă.

Rachetele Milan "au fost deja donate", a precizat sursa citată. Le Monde, care a dezvăluit informația pe 9 martie, a menționat "câteva zeci de arme" luate din stocurile armatei franceze.

Tunurile Caesars sunt "în curs de livrare în zilele următoare", precum și "mii de obuze", potrivit Palatului Elysée.

De asemenea, patruzeci de soldați ucraineni vor fi antrenați în Franța pentru a se ocupa de ele începând de sâmbătă, a adăugat președinția franceză, fără alte detalii.

Armata franceză are 76 de turnuri autopropulsate Caesar. Tunul de 155 mm montat pe camion, cu o rază de acțiune de 40 km, a fost, de asemenea, exportat în Danemarca, Indonezia, Maroc, Arabia Saudită, Republica Cehă și Thailanda.