Consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, spune că armele cerute Europei „întârzie să ajungă” în contextul în care SUA consideră că există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la lipsa muniției, deoarece sunt așteptate zilele următoare lupte grele la sol împotriva unităților ruse, relatează The Guardian și CNN.

Soldați ucraineni din Irpin, regiunea KievFoto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

În timp ce Statele Unite expediază 18 obuziere remorcate de 155 mm și 40.000 de proiectile către Ucraina, ca parte a noii etape de asistență de securitate anunțată de administrația Biden săptămâna aceasta, s-ar putea ca în câteva zile să se consume, existând pericolul ca forțele ucrainene să rămână fără, a spus un oficial american.

În cazul unora dintre luptele anterioare, forțele ucrainene au tras până la mii de cartușe de artilerie într-o zi, a menționat oficialul.

În continuare, SUA consideră că probabil strategia Rusiei este să mute armele și trupele în estul Ucrainei din pozițiile lor actuale, chiar la nord, apoi să încercuiască și să oprească forțele ucrainene care se află acolo, a spus oficialul.

Consilier cheie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și șeful echipei de negocieri a Ucrainei, Mykhailo Podolyak și-a exprimat pe Twitter frustrarea față de progresul transferului de arme din Uniunea Europeană.

Mykhailo Podolyak a spus că, după ce a cerut Europei armele, Ucraina nu a primit pe „cele pe care le-a cerut” și „durează prea mult până să ajungă”.