Sirenele au sunat în dimineața celei de-a 52-a zile a războiului declanșat de Rusia în Ucraina în capitala Kiev. Alarme au sunat și în regiunea de centru și vest a Ucrainei, în condițiile în care rușii au avertizat că își vor intensifica bombardamentele ca reacție la scufundarea navei amiral Moskva. În jur de 3.000 de soldați ucraineni au murit și alți 10.000 au fost răniți de la debutul invaziei, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, care a spus că „eliminarea” ultimilor militari ucraineni din Mariupol „ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova. Declarația acestuia vine în contextul în care liderul separatiștilor din Donețk a amenințat că soldații din Mariupol care nu se vor preda, vor fi eliminați.

Un bombardament in Harkiv a ucis doua persoane si a ranite alte 18Foto: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de sâmbătă privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro

23:59Iahtul oligarhului rus Oleg Deripaska a ajuns în apele Turciei

22:36Rusia a mai pierdut un general în războiul din Ucraina

21:11Procuratura din Harkiv a declarat sâmbătă că doi civili au fost uciși și 18 au fost răniți într-un atac cu rachete de croazieră în orașul din nord-estul Ucrainei, scrie CNN. Primul bilanț era de un mort și 18 răniți.

20:53Primele imagini cu echipajul salvat de pe crucișătorul scufundat Moskva. Șeful marinei ruse s-a întâlnit cu aproximativ 100 de soldați

20:43​Ministerul rus al Apărării a anunțat, sâmbătă seară, că Rusia „a curățat complet” zona urbană a Mariupolului de trupele „Azov, mercenari străini și militari ucraineni”, scrie Tass.Potrivit sursei citate, există rezistență la Azovstal.

19:49Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al separatiștilor pro-ruși, ar fi fost reținut de serviciile de securitate ruse

19:25Pușilin amenință militarii ucraineni de la Mariupol: Luptătorii care nu se predau, vor fi eliminați

18:56Patron, eroul patruped care i-a ajutat pe ucraineni să găsească sute de mine lăsate în urmă de ruși

Zelenski spune că „eliminarea” ultimilor soldați din Mariupol ar pune capăt negocierilor cu Rusia

18:49„Eliminarea” ultimilor soldați ucraineni din Mariupol „va pune capăt oricăror negocieri” cu Moscova, susține Volodimir Zelensky, citat de AFP

18:02Ucrainenii care vor să își plângă morții în Trosteaneț trebuie să sfideze un cimitir minat și să își riște propria viață

17:23Rusia pregătește un nou deepfake cu Zelenski, avertizează Ucraina

17:19Printr-o notă diplomatică, Rusia a avertizat Cehia că nu poate furniza arme de origine sovietică țărilor terțe, fără acordul Moscovei.

17:10Cresc frustrările în Ucraina pe măsură ce armele promise de Europa întârzie să ajungă / SUA avertizează în privința unei posibile crize de muniție în zilele ce urmează

16:36Cine este scriitorul din spatele discursurilor televizate ale lui Zelenski și cum ajung mesajele președintelui ucrainean în inimile occidentalilor, dar și a propriilor cetățeni

16:17Moscova se laudă cu numărul ucrainenilor care au cerut cetățenia rusă

15:31Cel mai bogat om din Ucraina se angajează să reconstruiască orașul asediat Mariupol / Complicata poveste dintre oligarh și Zelenski

14:43FOTO- Rușii au tras din nou asupra rafinăriei de petrol din Lisichansk, a anunțat sâmbătă guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai.

Cel puțin un mort și 18 răniți în bombardamente la Harkiv

14:37Un mort și 18 răniți în regiunea Harkiv

14:12Cum arată harta actualizată a luptelor din Ucraina, potrivit serviciilor de informații ale armatei britanice.

13:58O persoană a fost ucisă și alte câteva rănite în atacul cu rachete lansat de ruși sâmbătă dimineața, la Kiev, a precizat primarul Vitali Klitschko, citat de Reuters.

13:28Rușii ar plănui recrutarea forțată a bărbaților rămași captivi în Mariupol, spune un oficial ucrainean

13:10Oficial german: Livrarea de armament greu Ucrainei nu implică intrarea în război împotriva Rusiei

13:009 coridoare umanitare au fost covenite pentru sâmbătă, dintre care 5 vizează regiunea Luhansk, în cazul încetării focului. Locuitorii din Mariupol, Berdyansk, Tokmak și Energodar sunt rugați să folosească autoturisme personale, au transmis autoritățile ucrainene citate de Kyiv Independent.

12:55Guvernatorul din Dnipro a precizat că rachetele rușilor au lovit o fermă de pui din regiune. Ferma era abandonată și nu au fost înregistrate victime. Anterior, existau informații potrivit căror armata rusă a lovit în cursul nopții un obiectiv economic din regiune.

12:35Rusia a anunțat că premierul britanic Boris Johnson, ministrul de externe Liz Truss, ministrul apărării Ben Wallace și alți 10 oficiali guvernamentali și politicieni din Marea Britanie au interdicție de intrare în țară, informează Reuters.

12:32Aproape 2.000 de oameni au fost uciși în războiul din Ucraina, potrivit ONU

12:12Ultimul bilanț publicat de armata Ucrainei arată că Rusia ar fi pierdut peste 20.100 soldați (uciși, răniți sau capturați).

11:57România interzice accesul navelor rusești în porturile sale. Care sunt excepțiile

11:32Continuă bombardamentele la Harkiv. Imagini publicate sâmbătă de Nexta arată doi oameni fugind pe străzi chiar înainte ca rușii să lovească zona respectivă. Din fericire, oamenii au reușit să fugă înainte ca obuzul să se înfigă în asflat.

11:27Explozia de la periferia Kievului s-a produs ca urmare a atacului trupelor rusești asupra unei fabrici de armament, transmite AFP.

11:04Rusia încearcă să preia controlul total asupra portului Mariupol

10:47Zelenski avertizează lumea: Pregătiți-vă pentru scenariul în care Putin ar putea utiliza arme nucleare (CNN)

10:25Imagini de vineri noaptea cu incendiul de la Hidropark din Kiev, publicate de Nexta.

10:05Britanicii de la forţele speciale SAS au antrenat soldaţi ucraineni lângă Kiev

09:53Premierul Ucrainei Denys Shmyhal și înalți oficiali din domeniul financiar vor vizita Washingtonul săptămâna viitoare, potrivit unor surse citate de Reuters și AFP.

09:38Echipele de salvatori intervin la periferia Kievului unde s-au înregistrat explozii. Încă nu există informații legate de victime.

Exploziile au fost confirmate de primarul capitalei. Autoritățile locale au mai confirmat și exploziile din Lviv, potrivit BBC.

09:17Rușii se regruprează.Ce spune ultimul raport al armatei Ucrainei despre situația de pe front

08:49S-au înregistrat victime în Poltava, Severodonetsk și Lysychansk din cauza bombardamentelor rușilor, relatează presa locală. Guvernatorul regiunii Luhansk Serhiy Haidai a precizat că o persoană a fost ucisă și 3 rănite ca urmare a atacurilor rușilor din timpul nopții în Severodonetsk și Lysychansk. Oficialii din Poltava au raportat și ele un mort.

08:42 Ce ar putea însemna scufundarea navei Moskva pentru efortul de război al Rusiei

08:14S-au auzit explozii la Kiev și Lviv

07:57Trupele rusești au răpit peste 30 de oficiali guvernamentali ucraineni din regiunea Zaporojie. Vineri, guvernatorul regiunii Oleksandr Starukh a precizat că peste 20 din cei răpiți au fost eliberați, transmite Kyiv Independent.

07:48Situația din sudul și estul Ucrainei este încă foarte dificilă

07:28În jur de 3.000 de soldați ucraineni au murit, iar alți 10.000 au fost răniți în războiul declanșat de Rusia la 24 februarie, potrivit președintelui Zelenski.

​00:55 10 morţi şi 35 răniţi în bombardamente ruseşti asupra Harkivului

23:23Bisericile din Ucraina vor fi închise de Paştele Ortodox, în 24 aprilie, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse pe timpul nopţii, transmite BBC.

23:07Critici influenţi ai Kremlinului, adăugaţi de Rusia pe lista ''agenţilor străini''.

22:30Zelenski i-a cerut lui Biden să desemneze Rusia drept stat care sponsorizează terorismul (Washington Post)

22:08Cinci civili au fost uciși și alți 15 răniți vineri de bombe cu dispersie în Nikolaev, a afirmat guvernatorul orașului, Vitaliy Kim, pe Telegram. Unul dintre cei uciși ridicase un obuz neexplodat, a spus el.

21:40Peste 900 de cadavre ale civililor ucraineni au fost descoperite în regiunea Kiev de la retragerea forțelor ruse.

Sinteza principalelor evenimente:

• Căpitanul navei de război Moskva a fost ucis în timpul atacului care a dus la scufundarea vasului. Anton Gerashchenko, consilier al președintelui Ucrainei, a declarat că Anton Kuprin a murit în explozia și incendiul de la bordul navei.

• Ucraina se pregătește acum de intensificarea atacurilor Rusiei ca represalii după scufundarea navei amiral din Marea Neagră.

• Peste 900 de cadavre ale civililor au fost descoperite în regiunea Kievului după retragerea trupelor rusești.

• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel la omologul său american Joe Biden să desemneze Rusia drept ”stat care sponsorizează terorismul”, ceea ce ar însemna o măsură radicală și fără precedent.

• Zelenski a cerut din nou furnizarea de arme grele cât mai repede posibil.

• Suedia și Finalnda discută aderarea la NATO. ”Finlandezii par că deja s-au hotărât”, a spus ministrul pentru afaceri europene.