De la invazia rusă în Ucraina, norocul acestei foste țări sovietice pare împărțit pe câmpul de luptă, deși rezistă stoic și a înregistrat victorii simbolice de impact, cum ar fi doborârea navei amiral a Rusiei, Moskva, este bombardată și atacată fără oprire.

Volodimir Zelenski, mesaj in congresul SUAFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Cu toate acestea, la nivel de discurs și mesaj, președintele Volodimir Zelenski pare să ofere cursuri de oratorie în fiecare dintre adresele sale fie către țările străine, fie către propria populație, care au stimulat sprijinul internațional și au întărit moralul acasă, relatează The Guardian.

Cine îi scrie lui Zelenski mesajele însuflețite care devin virale

Dmyro Lytvyn are 38 de ani, este fost jurnalist și analist politic și are mai puțin de 200 de urmăritori pe Twitter.

Într-un interviu realizat prin WhatsApp, Dmyro Lytvyn a spus pentru Observer că ideile din spatele discursurilor au fost ale lui Zelenski: „Președintele știe întotdeauna ce vrea să spună și cum vrea să spună”.

„În discursuri, emoțiile sunt cele mai importante. Și, desigur, președintele este autorul emoțiilor și al logicii cuvintelor.” Alți lideri mondiali „ar putea să învețe cum să o facă”. Cu alte cuvinte, ar putea imita combinația puternică a lui Zelenski de sinceritate și putere emoțională.

El și colegii săi locuiesc și lucrează la Bankova – echivalentul ucrainean al Casei Albe sau Downing Street – încă din primele zile ale invaziei. Lytvyn a fost reticent în a spune mai multe. „De obicei nu comentez acest subiect”, a spus el.

Serhiy Leshchenko, un alt fost jurnalist devenit consilier al lui Zelenski din timpul războiului, l-a descris pe Lytvyn ca pe un asistent literar și artistic: „El adună ideile președintelui în fiecare zi. Lucrează ca un colecționar de gânduri sau sentimente.” Într-o zi, tema ar putea fi barbaria soldaților ruși, următoarea nevoia urgentă a Ucrainei de arme defensive.

Lytvyn a fost un timp în toiul politicii ucrainene. A fost analist politic pentru Servitorul Poporului, partidul politic al lui Zelenski, și un adversar acerb al lui Petro Poroșenko, predecesorul lui Zelenski la președinție.

„Orcii” ruși și Putin - Sauron

Metoda lui Lytvyn funcționează cu siguranță.

Sondajele arată că 95% dintre ucraineni cred că țara lor poate respinge invazia Rusiei, în ciuda inferiorității Kievului în ceea ce privește numărul de tancuri, trupe și avioane. 78% cred că Ucraina se mișcă în direcția corectă. Zelenski a crescut în sondaje.

Zelenski s-a transformat din actorul de comedie într-un comandant în tricou.

Orysia Lutsevych, manager al think-tank-ului Chatham House din Ucraina, a spus că Zelenski și echipa sa de scriitori au creat un sentiment de „misiune istorică”, care a legat actuala luptă a Ucrainei cu bătăliile anterioare împotriva Moscovei.

De asemenea, au multe cunoștințe în cultura pop, prezentând războiul ca „lumină versus întuneric”. În această dramă în stilul Stăpânului Inelelor, soldații ruși sunt „orci”, iar Putin un Sauron invizibil.

Discursuri adaptate în funcție de țară

Mulți dintre consilierii seniori ai lui Zelenski provin de la televiziune și au lucrat cu el la Kvartal-95. Încercările lor de a câștiga sprijin global sunt ajutate de natura clară a invaziei Rusiei. Ucraina este victima. Se luptă pentru supraviețuire.

Discursurile sale zilnice sunt adaptate unui anumit public. Adresându-se Camerei Comunelor în ziua 13 a invaziei, Zelenski a comparat lupta Ucrainei împotriva Rusiei cu cea a Marii Britanii împotriva lui Hitler. „Ne vom lupta până la capăt, pe mare, în aer. Vom continua să luptăm pentru pământul nostru, indiferent de cost... Ne vom lupta în păduri, pe câmpuri, pe țărmuri, pe străzi.”

Pentru britanici, atunci, Zelenski l-a invocat pe Churchill.

Pentru parlamentul grec a fost Mariupol – casa multor etnici greci – iar pentru finlandezi, cocktailuri Molotov, aruncate împotriva invadatorilor sovietici. Vorbind cu australienii, Zelenski a citat MH17, avionul Malaysian Airlines doborât de Rusia în 2014. Vorbind cu Congresul SUA, el a asemănat bombardamentul Ucrainei cu Pearl Harbor și atacul din 11 septembrie.

În discursul său în Parlamentul României, Zelenski a făcut referire la Ceaușescu și Revoluția din 1989.