Agenția rusă de stat publică sâmbătă o serie de date ale Ministerului de Interne de la Moscova din care reiese că, în primul trimestru al acestui an, ucrainenii au fost cei mai mulți care au primit cetățenia rusă.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Cetățenia rusă rămâne cea mai atractivă pentru persoanele din fostele republici sovietice, a căror pondere din numărul total al celor care au primit cetățenia Federației Ruse în primul trimestru al anului 2022 a constituit 97,2%, sau 137,7 mii persoane, dintre care 39,6% sunt cetățeni ai Ucrainei, 23,9% - Republica Tadjikistan, 8% - Republica Kazahstan, 7,9% - Republica Armenia, 4,7% - Republica Uzbekistan, 4,5% - Republica Azerbaidjan, 3,6% - Republica Kârgâză, 3,1% - Republica Belarus, 3% - Republica Moldova”, se arată în răspunsul oficialilor ruși, la o solicitare a Agentiei TASS.

Numărul celor care au primit cetățenia rusă în primul trimestru al lui 2022 este însă în scădere față de anul trecut, fapt pus însă de oficialii de la Moscova pe seama „unui factor sezonier” și nicidecum pe situația actuală provocată de Rusia care a pornit un război în Ucraina.

Vladimir Putin a ordonat „o operațiune specială” în Ucraina pe 24 februarie, justificând invazia în țara vecină prin faptul că doreste „denazificarea” țării.

Rusia a întâmpinat o rezistență puternică și a suferit pierderi semnificative de la inceputul războiului în Ucraina, fiind, totodată, supusă unor sancțiuni fără precedent din partea comunității internaționale.