Un superiaht deținut de oligarhul rus sancționat Oleg Deripaska a ajuns în sanctuarul din apele turcești, eliminând aparent riscul confiscării acestuia de către națiunile occidentale care încearcă să-i sancționeze pe aliații lui Vladimir Putin, relatează Reuters. Iahtul a fost văzut într-un golf din apropierea stațiunii Gocek, în timp ce tot mai mulți miliardari ruși se îndreaptă spre Turcia pentru a fugi de sancțiunile occidentale.

Superiahtul Clio, detinut de Oleg Deripaska Foto: Captura YouTube

Deripaska, fondatorul producătorului de aluminiu Rusal RUAL.MM, a fost sancționat de Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie. Anterior el a cerut pace.

Un martor Reuters a văzut iahtul Clio de 73 de metri sosind sâmbătă în largul coastei Gocek.

Sosirea iahtului Clio în apele turcești vine după ce alte două superiaht-uri, deținute de miliardarul rus Roman Abramovici, care a participat și la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia de la Istanbul, luna aceasta, au acostat în porturile turcești.

Guvernele lumii încearcă să-l izoleze pe președintele Vladimir Putin și pe aliații săi după ce Rusia a invadat Ucraina, în ceea ce Kremlinul numește „operație militară specială”.

Turcia, membră NATO, are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră, are legături bune cu ambele și joacă rol de mediator în conflict.

Acesta a susținut Kievul, dar s-a și opus sancțiunilor împotriva Moscovei, inclusiv măsurilor împotriva miliardarilor ruși.