Un mesaj scris de mână stă pe poarta de la intrarea cimitirului din Trosteaneț: „Cimitirul este minat. Pericol”. Cu toate acestea, locuitorii orașului din nordul Ucrainei vin în continuare să viziteze mormintele proaspete ale rudelor și familiilor ucise în războiul condus de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.

Orasul Trosteaneț este plin de campcane minate dupa retragerea rusilorFoto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia Images

Cimitirul din acest oraș din regiunea Sumî a fost curățat doar parțial de minele lăsate de ruși când s-au retras la începutul lunii aprilie, a declarat directorul cimitirului Olena Matvienko.

"Echipele de deminare au venit mai târziu și l-au deminat parțial. Apoi nu au mers mai departe înăuntru", a spus Matvienko sâmbătă, stând în cimitir unde o serie de pietre funerare au fost sparte sau ciuruite de gloanțe.

Unele zone sunt încă periculoase pentru oameni, a spus ea.

Chiar și așa, cei îndoliați s-au adunat în jurul mormintelor, cu buchete de flori de primăvară în brațe.

Una dintre persoanele care au ignorat avertismentele cu privire la pericol a fost Natalia Evdokimova, 46 de ani. Ea și soțul ei vizitau mormântul fiului lor Dmytro, un soldat ucrainean care a fost ucis pe frontul de nord-est pe 29 martie și îngropat acasă la scurt timp după ce forțele ruse au părăsit zona.

Ea a spus că fiul ei, care lupta în apropierea orașului Izium din regiunea Harkiv, era mai îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla cu părinții lui sub ocupația rusă.

„‘Mamă, pleacă, va fi prea periculos în Trosteaneț’”, și-a amintit Evdokimova, în timp ce lacrimile îi curgeau pe obraji. „Și el însuși a mers în iad, lângă Izium. Și a murit acolo”.

Soțul ei stătea tăcut lângă mormântul plin de flori. Înainte de a pleca, Evdokimova și-a întins ambele mâini spre o fotografie înrămată a fiului ei, care era atașată de semnul funerar, de parcă ar fi încercat să-l îmbrățișeze.

Rusia neagă că trupele sale au ucis sau vizează civili sau au comis crime de război în zonele ocupate ale Ucrainei de la invazia din 24 februarie. Reuters nu a putut verifica în mod independent estimările victimelor sau relatările privind decesele în Trosteaneț.

Managerul cimitirului a spus că alte 20 de persoane au fost îngropate recent în cimitir, care au murit în timp ce Trosteaneț era ocupat.

Primarul Yuri Bova a declarat pentru Reuters că se estimează că cel puțin 50 de persoane au murit sau au fost ucise în timp ce forțele ruse controlau orașul, care avea o populație de aproximativ 20.000 de locuitori înainte de război.

"Unii dintre ei au fost împușcați pe stradă, unii au fost găsiți cu mâinile legate, ochii lipiți. Am găsit oameni în sate împușcați în cap", a spus el.