Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina și cândva bănuit că ar fi fost implicat în mai multe tentative de lovituri de stat împotriva președintelui Volodimir Zelenski, și-a văzut afacerile distruse de invazia rusă, dar și de-a lungul conflictelor din Donbas. Acum, el promite să reconstruiască orașul asediat Mariupol.

Rinat Ahmetov (stanga) vrea sa reconstruiasca orasul MariupolFoto: Handout / AFP / Profimedia

Ahmetov rămâne încrezător că „soldații curajoși” ai Ucrainei vor apăra orașul de la Marea Azov, care a fost pustiit după șapte săptămâni de bombardamente din partea trupelor ruse.

Compania sa Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, a anunțat de atunci că nu își poate onora contractele de furnizare. De asemenea, deține o companie prezentă și în România - SCM Holding, dar și compania DTEK, un producător privat de energie.

„Mariupol este o tragedie globală și un exemplu global de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean”, a declarat Ahmetov pentru Reuters.

„Cred că soldații noștri curajoși vor apăra orașul, deși înțeleg cât de dificil și greu este pentru ei.”

Potrivit revistei Forbes, averea netă a lui Ahmetov a ajuns în 2013 la 15,4 miliarde de dolari. În prezent, se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

„Pentru noi, războiul a izbucnit în 2014. Ne-am pierdut toate bunurile atât în ​​Crimeea, cât și pe teritoriul ocupat temporar din Donbas. Ne-am pierdut afacerile, dar ne-a făcut mai duri și mai puternici. Sunt încrezător că, fiind cea mai mare afacere privată a țării, SCM va juca un rol cheie în reconstrucția postbelică a Ucrainei”, a adăugat el, potrivit The Guardian.

Relația dintre Ahmetov și Zelenski

Rinat Ahmetov este cel mai puternic oligarh din Ucraina este și cel mai bogat om din țară.

Analistului politic Sergiy Gerasymchuk, de la organizația neguvernamentală Strategic and Security Studies Group, a descris pentru HotNews relația dintre Ahmetov și Zelenski.

Anul trecut au existat câțiva indicatori că relațiile dintre el și președintele Zelenski erau mai degrabă încordate. Președintele chiar bănuia că Ahmetov era implicat în pregătirea unei lovituri de stat împotriva lui.

Într-adevăr, grupul de presă ce aparține lui Ahmetov a fost mai degrabă critic cu Zelenski și chiar au existat zvonuri că Ahmetov a investit în diferite partide și proiecte politice care vizau limitarea puterii președintelui.

Ce a declanșat această ofensivă a fost legea anti-oligarhi adoptată de Parlament la inițiativa lui Zelenski.

Dar războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat jocul. Ahmetov deține companii care au un rol crucial în economia ucraineană, dar acest rol poate fi îndeplinit doar dacă Ucraina își păstrează statalitatea și independența.

Prin urmare, în aceste zile Ahmetov donează foarte mult pentru a sprijini rezistența ucraineană, anunțând deja că întreprinderile sale (unele dintre acestea fiind situate chiar în Mariupol) nu vor funcționa niciodată sub ocupația rusă. Pe 7 martie, Ahmetov s-a întors în Ucraina.