Poliția portugheză a efectuat marți o razie într-un centru de sprijin pentru refugiații ucraineni condus de municipalitatea Setubal, lângă Lisabona, din cauza acuzațiilor conform cărora ruși pro-Kremlin au colectat date personale despre zeci de cetățeni din Ucraina care abia fugit de invazia rusă, relatează Reuters.

Refugiati la granițăFoto: Bogdan Dinca

Poliția a anunțat într-o declarație că au fost făcute percheziții la centrul de sprijin, clădirea municipalității și asociația Yedinstvo pentru migranți din Europa de Est, din care făceau parte și rușii în cauză. Polițiștii au confiscat documente în cadrul unei anchete privind presupuse infracțiuni de utilizare abuzivă a datelor și acces neautorizat.

Ziarul Expresso a raportat pe 29 aprilie că un cuplu rus cu presupuse legături cu Moscova, Igor Khashin și soția sa Iulia, au fotocopiat documentele personale ale refugiaților și i-au chestionat cu privire la locul unde se află membrii familiei lor în Ucraina, ceea ce a speriat și a tulburat mulți refugiați.

Expresso a spus că serviciul de securitate al Portugaliei a urmărit îndeaproape activitățile lui Khashin de la anexarea Crimeei în 2014.

Asociația și cuplul nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

Primăria, condusă de Partidul Comunist Portughez (PCP), a declarat că bărbatul a „colaborat” cu centrul pentru refugiați din Setubal, unde era angajată soția sa, tot din Rusia.

PCP a fost criticat pentru că nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cuplul are dublă naționalitate, iar municipalitatea a spus că Igor Khashin a colaborat de mulți ani cu primăria și alte instituții guvernamentale locale.

Partidele de opoziție au cerut demisia primarului Setubal Andre Martins, despre care spun că era la curent cu legăturile dintre cuplul Khashin, asociația din care aparțin și statul rus.

Biroul lui Martins a declarat că nu a fost niciodată informat „de nicio entitate oficială cu privire la acte sau comportamente suspecte” efectuate de asociație, care lucrează cu municipalitatea din 2005.

Vorbind în parlament, ministrul Afacerilor Parlamentare Ana Catarina Mendes a spus că acest caz „trebuie investigat până la capăt”, iar guvernul „nu va permite ca cei care vin aici... să nu fie tratați cu demnitate și respect”.

Portugalia a primit aproape 36.000 de refugiați ucraineni de la invazia Rusiei din 24 februarie.