Ucraina a ucis între „opt și zece” generali ruși în timpul conflictului aflat în desfășurare în Ucraina, a declarat marți generalul-locotenent Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, în fața comisiei pentru serviciile armate din Senatul american, relatează CNN.

Scott BerrierFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Oficialii americani au urmărit îndeaproape creșterea numărului de decese în rândul generalilor din armata rusă – un număr neobișnuit de mare pentru o armată modernă, care depășește cu mult numărul de generali americani pierduți în 20 de ani de conflict în Afganistan.

De ce a pierdut Rusia atât de mulți generali

Unii oficiali americani au atribuit această cifră atipic de mare parțial sprijinului informațional furnizat de Statele Unite, în timp ce alții cred că este din cauza faptului că generalii ruși sunt forțați să opereze mult mai adânc în zona de conflict decât ar fi de așteptat în mod normal pentru a motiva trupele lor.

Întrebat de senatorul GOP din Arkansas Tom Cotton dacă Rusia pierde atât de mulți generali pentru că trebuie să înainteze atât de mult în zona de conflict pentru a „se asigura că ordinele lor sunt executate”, general-locotenentul Scott Berrier a răspuns afirmativ.

În general, Berrier a spus că Ucraina trimite soldați motivați în conflict - chiar dacă armata sa este mult mai mică decât forța rusă.

Berrier a mai spus că ucrainenii înțeleg cum să își apere națiunea. „Nu sunt sigur că soldații ruși din raioanele militare îndepărtate ale Rusiei înțeleg cu adevărat asta.”

Anterior, generalul în rezervă James Stavridis, fost comandant suprem al NATO în Europa, susține că „incompetența uimitoare” a armatei ruse în Ucraina a dus la o pierdere de generali și alți ofițeri superiori fără precedent în istoria modernă.

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis într-un interviu difuzat duminică de postul de radio american WABC 770 AM.

Pentru comparație, Stavridis a citat recentele conflicte în care au fost implicate Statele Unite, afirmând că „nici un general nu a fost pierdut în luptă” în războaiele americane din Afganistan și Irak.