Ben Wallace a declarat luni, la conferința Defence of Europe de la King's College din Londra, că tehnologia, serviciile de informații și conducerea Rusiei au eșuat, iar Putin s-a înșelat când a crezut că ucrainenii vor primi cu bucurie trupele sale, potrivit Evening Standard.

Ben WallaceFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Dar secretarul Apărării a spus că președintele rus mai are încă o opțiune "în buzunarul de la spate" - "brutalitatea":

"Dacă îți câștigi războiul ucigând, omorând, violând, bombardând teritorii civile, încălcând toate drepturile omului, toate Convențiile de la Geneva și asta devine parte a strategiei de câștig a bătăliei, mesajul pe care îl trimite în întreaga lume altor adversari din întreaga lume este incredibil de periculos.

"Că nu trebuie să ai toate cele mai bune echipamente sau cea mai bună pregătire sau un stat de drept adecvat, trebuie doar să fii capabil să fii mai brutal decât cealaltă persoană și mai pregătit să distrugi tot ce îți iese în cale.", spune Wallace

El a adăugat: "De aceea contează pentru comunitatea internațională, și ar trebui să conteze, că dacă Putin are succes în Ucraina, atunci aveți grijă."

Reiterând comentariile pe care le-a făcut într-un discurs ținut luni la Muzeul Național al Armatei, Wallace a țintit, de asemenea, "incompetența" militară rusă, spunând că aceasta a fost o "trădare" a poporului rus, precizând în același timp că nu-și exprimă simpatia pentru soldații ruși care suferă în război.

El a spus că a existat un "eșec al Statului Major al armatei ruse atât în a spune adevărul puterii, cât și în a-și pregăti forțele în mod corespunzător".

"Din punct de vedere profesional, ca soldat, trebuie să te minunezi de trădarea multora dintre acești oameni", a adăugat elsusținând că soldații ruși de toate gradele trebuie să poarte responsabilitatea pentru acțiunile din Ucraina. "Suferința nu scuză vinovăția".

Privind în viitor, Wallace a cerut ca NATO să elaboreze un "plan pe termen lung" pentru a "limita" Rusia, recunoscând că Putin va fi probabil încă în funcție la sfârșitul actualului conflict din Ucraina.

Ministrul britanic al apărării a calificat drept ”basme” afirmațiile lui Vladimir Putin potrivit cărora statele NATO plănuiau să atace Rusia. Putin a făcut aceste afirmații în discursul său de Ziua Victoriei, susținând că Moscova nu a făcut altceva decât să se apere.

"De luni de zile, de ani chiar, președintele Putin a lansat o serie de acuzații care țin de domeniul basmelor... Dacă nu ar fi atât de tragic, ar fi amuzant, dar nu e”, a comentat ministrul britanic al apărării.

”Pretinde că este înconjurat. NATO reprezintă doar 6% din granițele cu Rusia. Nu ai cum să fii înconjurat dacă doar 6% din granițele tale sunt cu state membre NATO”, a spus Wallace.