Aderarea la NATO este cea mai bună opțiune pentru garantarea securității naționale a Finlandei, a decis comisia parlamentară de apărare de la Helsinki, recomandarea venind înainte cu câteva zile de decizia oficială privind intrarea în cea mai puternică alianță politico-militară, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aderarea la NATO ar reduce considerabil riscurile ca Finlanda să devină o țintă a agresiunii Rusiei, se mai arată în recomandarea comisiei de apărare.

Finlanda, care are graniță cu Rusia pe o distanță de 1.300 de km și un trecut istoric dificil cu țara vecină fiind sub dominația Rusiei mai bine de un secol (1809-1917), își schimbă astfel radical politica externă și de securitate, ca urmare a invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina.

Președintele Sauli Niinisto este așteptat să anunțe joi poziția sa cu privire la aderarea la NATO. Recomandarea comisiei de apărare a Parlamentului de la Helsinki vine după ce guvernul a înaintat legislativului un raport privind politica externă și de securitate în noul context european.

Finlanda și Suedia ar putea adera la NATO chiar în iunie.