Efectul sancțiunilor internaționale începe să fie resimțit de industria de armament din Rusia, care se străduiește să înlocuiască rachetele teleghidate folosite de armata rusă în Ucraina din cauza embargoului asupra componentelor electronice împotriva Rusiei, a declarat luni un înalt oficial al Pentagonului, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rusia a lansat atât de multe rachete în Ucraina încât "a rămas fără arme ghidate cu precizie și le este greu să le înlocuiască", a declarat reporterilor oficialul de rang înalt, care a solicitat anonimatul.

"Credem că sancțiunile și restricțiile la export, în special în ceea ce privește componentele electronice, au un efect asupra sectorului industriei rusești de apărare", a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta este motivul pentru care orașele mari, precum Mariupol sau Harkov, sunt lovite de bombe neghidate care nu văd diferit o țintă militară și o clădire rezidențială, a explicat el.

În plus, forțele rusești continuă să sufere de probleme de aprovizionare și disciplină, inclusiv în rândul ofițerilor care "refuză să se supună ordinelor și să avanseze", a spus el.

Confruntată cu o rezistență ucraineană dură, operațiunea rusă din sudul țării "nu a înregistrat aproape niciun progres în ultimele zile", a declarat înaltul oficial american din domeniul apărării.

În Donbas, "rușii nu au reușit să facă niciun progres semnificativ", a spus el, explicând acest eșec prin incapacitatea forțelor ruse de a-și coordona loviturile aeriene și manevrele la sol sau prin vremea care face ca terenul să fie noroios și obligă tancurile să rămână pe drumuri asfaltate.

În plus, "nu și-au rezolvat toate problemele logistice și de întreținere. Îi vedem încă luptându-se pentru a-și realimenta forțele”, a spus el.