Regimentul Azov a publicat miercuri dimineață o serie de fotografii cu oameni răniți, spunând că este vorba despre militarii ucraineni ascunși sub uzina siderurgică Azovstal din Mariupolul asediat de forțele ruse și făcând un nou apel pentru salvarea acestora.

soldati din regimentul Azov aflați in catacombele AzovstalFoto: Regimentul Azov

Imaginile crunte dezvăluie oroarea unui „spital” slab luminat, improvizat în interiorul oțelăriei, unde soldații primesc tratament, scrie The Guardian. În unele imagini apar bărbați fără mâini sau fără picioare.

Fotografiile au fost publicate alături de o declarație prin care regimentul Azov cere din nou ajutor:

„Ucraina și comunitatea internațională nu sunt acum în măsură să îi protejeze și să aibă grijă de ei?”

  • „Întreaga lume civilizată trebuie să vadă condițiile în care se află apărătorii răniți, infirmi, din Mariupol și să acționeze!
  • În condiții complet insalubre, cu răni deschise bandajate cu resturi nesterile, fără medicamentele necesare și chiar fără alimente.
  • Facem apel la ONU și la Crucea Roșie să-și arate umanitatea și să reafirme principiile pe baza cărora au fost create prin salvarea răniților care nu mai sunt combatanți.
  • Militarii pe care îi vedeți în fotografii și alte sute de la uzina Azovstal au apărat Ucraina și întreaga lume civilizată cu prețul propriei sănătăți. Ucraina și comunitatea internațională nu sunt acum în măsură să îi protejeze și să aibă grijă de ei?”.

Regimentul cere din nou „evacuarea imediată” a militarilor răniți, în teritoriile controlate de forțele ucrainene, unde să poată primi îngrijiri medicale corespunzătoare.

În portul Mariupol din sudul Ucrainei, forțele rusești au continuat marți asaltul asupra uzinei siderurgice unde sunt ascunși ultimii apărători ai orașului. Un consilier al primarului a declarat că cel puțin 100 de civili sunt încă blocați acolo.

În ultimele săptămâni, Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov, a lansat mai multe apeluri pentru evacuarea civililor, răniților și a ultimilor soldați din uzina Azovstal, despre care a spus că mor în agonie teribilă.

Într-unul dintre mesajele video, el spunea că soldații ucraineni rămași în uzină, mulți dintre ei membri ai temutului Regiment Azov, se tem că vor fi torturați și uciși dacă se predau forțelor armate ruse.