​Soții ale militarilor ucraineni din divizia Azov s-au întâlnit miercuri, la Roma, cu Papa Francisc, căruia i-au cerut să intervină pentru salvarea vieților militarilor, asediați de ruși de câteva săptămâni în combinatul Azovstal.

HotNews.roFoto: Hotnews

„I-am cerut să vină în Ucraina, să vorbeasă cu Putin și să-i spună „lăsați-i să plece””, a declarat Katerina Prokopenko, soția unuia dintre șefii diviziei Azov, Denis Prokopenko.

Întrevederea care a durat în jur de cinci minute, a avut loc în timpul audieței generale a Suveranului Pontif.

„Sperăm că această întâlnire va permite salvarea vieților lor”, a spus ea.

„I-am spus Papei că 700 dintre soldații noștri sunt răniți, au cangrene, au suferit amputații. Mulți dintre ei au murit și nu am putut să-i îngropăm”, a declarat și Iulia Fedosiuk.

Soțiile militarilor au spus că se tem că aceștia vor fi capturați, torturați și uciși de trupele ruse.

De asemenea, ele au făcut apel la Papă pentru o „extracție”, pe modelul folosit în 1940 la Dunkerque (Franţa), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, așa cum și soldații Azov au cerut recent.

Operaţiunea Dynamo, cunoscută şi sub numele de Miracolul Dunkerque sau evacuarea de la Dunkerque, a fost o operaţiune de evacuare a trupelor aliate de pe teritoriul francez în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, care a permis salvarea a mii de militari.

Apelul a fost făcut de comandantul Brigăzii 36 de Puşcaşi Marini ai Forţelor armate ucrainene (FAU), Serhii Volinski, unul dintre cei circa o mie de militari ucraineni care s-au refugiat în interiorul oţelăriei Azovstal.