Submarinele nucleare rusești „Vepr” și „Kazan” au efectuat un exercițiu simulat de tragere de torpile în Marea Barents, a anunțat joi Flota de Nord a Rusiei, citată de agenția Interfax.

Submarinul „Kazan” al Marinei RuseFoto: Russian Defence Ministry / WillWest News / Profimedia

„Exercițiul s-a desfășurat în razele flotei din Marea Barents într-o versiune de duel la adâncimi de până la 100 de metri”, a declarat serviciul de presă al Flotei Nordului într-un comunicat.

„Membrii echipajului submarinului au lucrat la căutarea, depistarea, menținerea contactului și distrugerea condiționată a 'inamicului', desemnând tragerea de torpile cu o lansare electronică. După practicarea exercițiului antisubmarin, echipajele submarinelor au continuat să efectueze sarcini de pregătire de luptă planificate.

„Vepr” și „Kazan” sunt submarine nucleare multifuncționale din a treia și a patra generație. Flota de Nord a Rusiei operează în Arctica și în „alte zone ale Oceanului Mondial”, potrivit ministerului Apărării de la Moscova.

Agenția TASS notează că formația de submarine a Flotei de Nord este considerată cea mai puternică din Marina Rusiei.

Submarinele nucleare rusești, testate în ziua când Finlanda a cerut să adere la NATO

Anunțul făcut joi de Flota de Nord a Rusiei vine după ce mai devreme în cursul zilei președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au declarat că Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere".

„Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile", au mai precizat ei într-un comunicat comun remis presei.

Sprijinul finlandezilor pentru aderarea la NATO a crescut la un nivel record după invadarea Ucrainei de către Rusia, ultimul sondaj realizat de televiziunea publică YLE indicând că 76% dintre cetățenii țării sunt în favoarea aderării și doar 12% împotrivă.

Sprijinul pentru aderare era de doar aproximativ 25% în anii de dinaintea războiului din Ucraina.

Suedia ar putea cere să intre în NATO săptămâna viitoare

Expressen, unul dintre cele mai mari ziare suedeze, a scris joi că guvernul de la Stockhol intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând astfel exemplul Finlandei învecinate.

Parlamentul Suediei va dezbate luni situația de securitate după care premierul Magdalena Andersson va convoca o ședință specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea, a precizat Expressen, citând surse anonime.

O cerere va fi trimisă imediat după aceea, presupunând că nu apare nimic neașteptat, au declarat sursele pentru ziarul citat.

Un sondaj realizat la începutul lunii martie arată că, la fel ca în Finlanda, majoritatea cetățenilor țării sprijină intrarea în NATO, o premieră istorică și pentru această țară scandinavă cunoscută pentru politicile sale de neutralitate din cauza proximității de Rusia.

Rusia a amenințat cele două țări în mod repetat cu repercusiuni, inclusiv „militare”, în cazul luării deciziei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice.

Urmărește ultimele evoluții din a 78-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.