Majoritatea suedezilor sunt, în premieră, favorabili aderării la NATO, schimbarea opiniei publice fiind determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia, conform unui sondaj publicat vineri, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Steagul Suediei alaturi de cel al NATOFoto: Vincent Mundy / Alamy / Profimedia Images

Într-o lună, numărul susţinătorilor unei aderări în rândul opiniei publice a crescut cu nouă puncte procentuale, ajungând la un record absolut de 51%, în timp ce procentul celor care se opun a scăzut la 27%, o reducere de zece puncte procentuale, conform acestui sondaj al Institutului Demoskop.

Procentul indecişilor rămâne aproximativ la fel, la 22%, mai relevă sondajul, publicat de cotidianul Aftonbladet.

Un prim sondaj publicat vineri a arătat o creştere semnificativă a numărului celor care susţin aderarea, însă nu se ajunsese la o majoritate.

Războiul din Ucraina a schimbat radical şi opinia publică din Finlanda, unde s-a creat de asemenea o majoritate de opinii favorabile, pentru prima dată.

Suedia, Finlanda și NATO

Deocamdată, Suedia şi Finlanda au exclus ideea unei candidaturi la Alianţa Nord-Atlantică, însă dezbaterea s-a relansat, inclusiv printre partidele care în mod istoric se opuneau.

Săptămâna trecută Rusia a amenințat cele două țări nordice că o aderare la NATO a uneia sau alteia ar avea „consecinţe politice şi militare grave”, un avertisment pe care l-a mai formulat și în anii anteriori.

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, care urmează să fie primit vineri de preşedintele american Joe Biden la Washington, a făcut apel joi ca ţara sa „să îşi păstreze capul limpede” în privinţa chestiunii NATO.

Suedia şi Finlanda sunt oficial nealiniate, chiar dacă sunt partenere ale NATO de la mijlocul anilor 1990 şi au întors pagina neutralităţii lor la sfârşitul Războiului Rece. În Suedia, opinia publică era majoritar defavorabilă unei aderări la NATO până la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. De atunci, opiniile favorabile şi cele defavorabile au fost la niveluri similare.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.