Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, susţine că Ucraina a reușit să obţină un avantaj în prima fază a războiului împotriva Federației Ruse, fiindcă ocupanţii nu și-au atins obiectivele și au suferit pierderi grele, potrivit Rador care citează agenția de presă RBC.

Tanchisti ucraineniFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

"În prima fază, Forțele Armate ale Ucrainei au aplicat o lovitură absolută inamicului, astfel că aceasta s-a încheiat cu victoria Ucrainei, pentru că trupele ruse nu au reușit să-şi atingă obiectivele cheie" - a subliniat oficialul.

Potrivit Hannei Maliar, în prima fază a războiului, trupele ruse au folosit tactica dominării atât în ceea ce privește numărul de militari, cât și cantitatea de arme.

Oficialul susţine că ruşii s-au bazat în primul rând pe elita și profesionalismul unităților lor. Aceste detașamente erau concentrate iniţial în jurul Kievului și a regiunii capitalei ucrainene. Maliar este convinsă că astfel de tactici de dominare au dus la pierderi uriașe în rândurile inamicului.

"Ruşii nu au reușit să-și atingă obiectivul de a bloca oraşul Kiev și au fost nevoiți să-și abandoneze planurile. Astfel, prima fază s-a încheiat prin decizia comandamentului militar al inamicului de a-şi retrage trupele din capitala Ucrainei și din regiunile de nord și de a se concentra asupra regiunilor de est și de sud" - a explicat Hanna Maliar.

Pe 18 aprilie, Biroul Președintelui Ucrainei a anunțat începerea celei de-a doua etape a războiului cu Federația Rusă, desfăşurată pe teritoriul regiunilor de est și de sud ale ţării.