O navă rusească de suport logistic - „Vsevolod Bobrov” - era tractată joi seara din zona Insulei Șerpilor, după ce a fost cuprinsă de flăcări, a anunțat un purtător de cuvânt al Administrației militare regionale din Odesa.

Nava rusească de suport logistic Vsevolod BobrovFoto: Alexander Demianchuk / TASS / Profimedia

„Ca urmare a acțiunilor marinarilor noștri, nava de transport logistic Vsevolod Bobrov, una dintre cele mai noi din flota Rusiei, a luat foc. Se pare că este tractată spre Sevastopol” (în Crimeea), a spus purtătorul de cuvânt Serhii Bratciuk, citat de agenția de știri Ukrinform.

Acesta a indicat însă „informația nu este deocamdată bine clarificată”.

„Dar faptul că a suferit o „mușcătură de șarpe” în zona Insulei Șerpilor este adevărat”, a precizat el.

Insulă Șerpilor, un punct tot mai fierbinte pentru flota rusă

Mica insulă ucraineană din Marea Neagră a fost bombardată de ruși, luată cu asalt și toți soldații ucraineni au fost luați prizonieri. Dar ceea ce a urmat s-a dovedit dezastruos pentru marina rusă.

Crucișătorul Moskva a fost scufundat pe 14 aprilie într-un atac cu două rachete ucrainene, în timp ce radarele navei rusești au fost distruse de o dronă Bayraktar.

Acestea sunt aceleași drone de fabricație turcească care au distrus succesiv, începând cu 30 aprilie, cinci baterii de apărare antiaeriană și antinavă instalate pe insulă de armata rusă.

În același interval, patru nave de debarcare Raptor au fost distruse, precum și o navă de aterizare (clasa Serna). Distrugerea apărării antiaeriene de pe insulă a permis pe 7 mai un raid împotriva clădirilor ocupate de armata rusă realizat de două avioane de luptă ucrainene Su-27.

Navă rusească Raptor, distrusă de Bayraktar Foto: Captura Facebook

În plus,o dronă Bayraktar a distrus a doua zi un elicopter de transport Mi-8 în timp ce realiza desantul unor trupe rusești pe insulă, aparent însărcinate cu organizarea evacuării acesteia.

Neputând fi recucerită de Ucraina, Insula Șerpilor pare oricum inutilizabilă pentru flota rusă, care a inclus-o inițial într-un dispozitiv de asigurare a blocadei navale a Ucrainei.

Episodul subliniază două realități:

  • Rusia nu mai este în măsură să țină aeronavele inamice departe de cerul sudului Ucrainei;
  • Aviația de luptă ucraineană nu este distrusă, contrar afirmațiilor repetate timp de două luni de către Ministerul rus al Apărării.

---

Cele mai noi informații de vineri privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro