Atunci când Ucraina a lovit cu succes luna trecută nava amiral a Rusiei în Marea Neagră cu rachete de croazieră anti-navă, a avut parte de ajutor din partea Statelor Unite.

HotNews.roFoto: Hotnews

Forțele ucrainene, după ce au reperat o navă de război rusă în Marea Neagră, și-au sunat contactele americane pentru a obține confirmarea că este vorba, de fapt, de Moskva, au declarat pentru CNN surse familiare cu evenimentele.

Pentagonul a revenit vineri susținâd că a livrat informații Ucrainei, dar acestea nu au fost „informații specifice” privind ținterea navei amiral.

Totuși, nu este clar dacă SUA știau că Ucraina va acționa pentru a lovi nava, iar SUA nu au fost implicate în această decizie, au precizat sursele.

Nava s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete de croazieră ucrainene pe 14 aprilie, dând o lovitură uriașă armatei ruse.

Episodul, relatat pentru prima dată de NBC News, reflectă poziția din ce în ce mai avangardistă a administrației Biden în ceea ce privește schimbul de informații cu Ucraina, parte a unei schimbări mai ample de politică pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia în mod decisiv pe câmpul de luptă și să slăbească semnificativ armata acesteia.

Dar, de asemenea, ridică întrebări cu privire la care sunt liniile roșii atât ale SUA, cât și ale Rusiei, atunci când vine vorba de sprijinul militar american pentru Ucraina.

De luni de zile, SUA furnizează forțelor ucrainene informații despre mișcările trupelor rusești în interiorul Ucrainei, inclusiv comunicări interceptate despre planificarea militară rusă.

De asemenea, furnizează Ucrainei informații de conștientizare maritimă pentru a le permite să înțeleagă mai bine amenințarea reprezentată de navele rusești din Marea Neagră, multe dintre ele lansând rachete spre teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, există, de asemenea, limite clare în ceea ce privește ceea ce vor împărtăși SUA, au declarat mai multe surse pentru CNN.

De exemplu, SUA au refuzat până acum să ofere Ucrainei informații despre potențiale ținte în interiorul Rusiei.

Și, în timp ce informațiile pe care SUA le împărtășesc despre mișcările trupelor rusești în interiorul Ucrainei pot include detalii precum vehiculele și tipurile de personal dintr-o anumită locație, SUA nu au furnizat Ucrainei informații despre locațiile specifice ale liderilor militari ruși, au declarat oficialii.

"Nu furnizăm informații despre locația liderilor militari de rang înalt pe câmpul de luptă și nici nu participăm la deciziile de atac ale armatei ucrainene", a declarat joi secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, reporterilor.

Kirby a adăugat că "Ucraina combină informațiile pe care noi și alți parteneri le furnizăm cu informațiile pe care ei înșiși le adună pe câmpul de luptă, iar apoi iau propriile decizii și își desfășoară propriile acțiuni".