O navă de război rusă care opera în Marea Neagră ar fi fost lovită de o rachetă de croazieră ucraineană, iar fregata ar fi afectată de un incendiu în urma loviturii, scrie Kyiv Independent, citând diverse informații din surse ucrainene.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE 14:45 Kremlinul nu are nicio informație despre un presupus atac asupra unei nave de război rusești în Marea Neagră, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor. "Nu, nu avem astfel de informații", a spus Dmitri Peskov.

Potrivit informațiilor neverificate care circulă încă de joi noapte pe rețelele de socializare, ar fi vorba despre fregata Amiral Makarov, cea mai importantă navă rusească din Marea Neagră după scufundarea Moskva.

Amiralul Makarov, o fregată nouă (lansată în 2012, pe deplin operațională din 2017), face parte din clasa Amiral Grigorovici, care include nava Grigorovici și Amiral Essen.

În bilanțul de vineri în care armata Ucrainei prezintă pierderile părții ruse este trecută o navă în plus față de ziua anterioară.

Agenția de știri UNIAN, citând site-ul de știri Dumskaia din Odesa, a scris că este vorba despre o fregată aflată în apropierea Insulei Șerpilor. Site-ul Gruz200, de obicei o platformă de știri militare de încredere, a scris că o sursă navală a confirmat că o rachetă anti-navă ucraineană Neptun a lovit nava.

Dumska scrie și ea că o rachetă ucraineană Neptun a lovit nava și că "un număr mare" de avioane rusești se învârteau deasupra vasului.

Un sistem de urmărire a navelor maritime a arătat că o navă de salvare rusă identificată ca fiind SPK-46150 se îndrepta spre locație în urma unui apel de joi seara târziu.

Amiral Makarov, cea mai valoroasă țintă navală după scufundarea Moskva

Un site web de urmărire a activității aviatice a arătat o dronă de recunoaștere cu rază lungă de acțiune Global Hawk a Forțelor Aeriene ale SUAce se învârtea deasupra locului respectiv vineri dimineață.

Nu există la momentul publicării acestei știri vreo confirmare oficială a atacului de către Forțele Armate Ucrainene sau de către Federația Rusă.

Unele portaluri de urmărire a activității navale au raportat că o navă de salvare rusă (SPK-46150) a fost trimisă la ultima poziție în care a fost observată Amiralul Makarov.

Oleksiy Goncharenko, parlamentar ucrainean și președinte al Consiliului Regional Odessa, a scris pe Telegram că nava de război a luat foc, dar nu s-a scufundat: „Da, da, ați înțeles bine! Zeul mărilor se răzbună pe agresorii Ucrainei".

După scufundarea crucișătorului Moskva de către o baterie de rachete ucraineană la 14 aprilie, flota rusă din Marea Neagră nu mai are decât trei nave de luptă de suprafață majore. Cea mai valoroasă și mai importantă dintre ele ar fi noua fregată purtătoare de rachete Amiral Makarov, cu o lungime de 125 de metri, scrie Forbes.

Amintim că, luni dimineață, ucrainenii au reușit o lovitură importantă contra marinei ruse, distrugând, cu o dronă Bayraktar, lângă Insula Șerpilor, două nave din clasa Raptor.

Tot cu drone turcești TB2 au lovit, vinerea trecută sisteme antiaeriene rusești de pe Insula Șerpilor.

---------