Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Rusiei forțează forțele armate ale Moscovei să utilizeze componente electronice din frigidere și mașini de spălat vase în unele din tancurile lor și celelalte echipamente militare, relatează The Washington Post.

Tancuri rusești distruse de forțele ucraineneFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

„Am primit rapoarte din partea ucrainenilor care afirmă că găsesc pe teren echipamente militare rusești care sunt pline de semiconductori care au fost scoși din mașini de spălat vase și frigidere”, a afirmat joi secretarul american al comerțului Gina Raimondo în timpul unei audieri în Congres.

Aceasta a explicat că exporturile tehnologice americane către Rusia au scăzut cu aproape 70% de la impunerea sancțiunilor la sfârșitul lunii februarie în timp ce exporturile de componente specializate precum cele legate de telecomunicații, lasere, aviatică sau semiconductori s-au prăbușit cu 85%.

Raimondo a amintit de asemenea că există informații că doi producători rusești de tancuri au trebuit să își sisteze producția din cauza lipsei de componente, în special semiconductori, cunoscuți și sub denumirea de cipuri.

Însă în unele cazuri rușii au găsit modalități de a eluda sancțiunile impuse împotriva exporturilor de tehnologii care le-ar putea ajuta aparatul militar.

Rusia, dependentă de importurile de tehnologie din Occident

Rusia produce foarte puțini semiconductori pe cont propriu, bazându-se înainte de declanșarea războiului pe importuri din Occident și Asia. Cele mai mari companii producătoare de cipuri au început să își oprească exporturile către Rusia la sfârșitul lunii februarie, după ce sancțiunile impuse de SUA și UE au intrat în vigoare.

Declarațiile secretarului de stat american vin după ce presa ucraineană a scris în cursul weekendului, citând oficiali locali, că trupele rusești din regiunea Harkov au început să meargă din casă în casă în localitățile ocupate pentru a face un „recensământ” al aparatelor electrocasnice.

„Ocupanții au făcut un recensământ al electrocasnicelor în unele apartamente: au înregistrat câte frigidere, televizoare, mașini de spălat, cuptoare cu microunde etc. sunt în case. „Care este scopul unui astfel de „recensământ” rămâne de văzut”, scria duminică Ukrinform.

Urmărește ultimele evoluții din a 78-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.